Банки у 2011 році: нові піраміди, колишні страхи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки у 2011 році: нові піраміди, колишні страхи

Казна та Політика
5921
Все добре, прекрасні банкіри!
У банках, начебто, все добре, і 2010 рік можна охрестити періодом стабілізації банківської системи. Позитив очевидний: депозити зростають (+22% за підсумками року), кредитування розширюється, стає більш доступним, а страшні прогнози про масові розорення банків не здійснилися, і більшість з них відчуває себе непогано.
Однак, насправді, це лише верхівка айсберга, тому що ситуація зовсім не така оптимістична, як хотілося б. По-перше, реальні проблеми із "поганими" активами (кредитами) виявляться саме у 2011 році. По-друге, кредитування відновлюється досить повільно через відсутність надійних позичальників і умов, які для багатьох українців все ще непосильні. Це означає, що банки все одно перебувають під загрозою надлишку ресурсів, які їм просто нікуди витрачати, а, головне, немає чим виплачувати дохід із депозитів.
По-третє, за прогнозами Асоціації українських банків, прибуток банківській системі за 2010 рік поки що "не світить і збиток складе 9 мрлд грн. Ну і по-четверте, тимчасова адміністрація до цих пір знаходиться у 4-х банках. Крім того, ще майже 2 десятки банків - у стані ліквідації.
Все це наштовхує на думку, що у майбутньому 2011 році "повилазить" назовні багато проблем, які поставлять під питання подальше існування деяких банків, а, відповідно, і цілісність довірених їм заощаджень. Тому вітчизняним банкірам зараз зовсім не до відпусток, і навряд чи вони підшукують собі путівки на зимові корорти - через що турфірми, звичайно, залишилися без солідних клієнтів. Перш ніж організовувати собі відпочинок, багатьом фінансистам доведеться подбати про стабільність роботи своїх установ у наступному році.
Проблемна "пара"
Банк "Надра" та рекапіталізований "Родовід Банка" стали справжніми "больовими точками" вітчизняної банківської системи. З долею першого держава не може визначитися вже майже 2 роки. Другий, хоч і отримав бюджетні гроші (майже 9 млрд. грн.), Але ситуація в ньому не краща, так само як і репутація, завдяки екс-тимчасовому адміністратору Сергію Щербині, якого звинувачують у розтраті майже 340 млн. грн. держкоштів.
Але, що найгірше, ситуація з обома банками так і не вирішилась. "У держави поки відсутній вивірений механізм для підтримки рекапіталізованих банків. Тому я б сказав, що робота з ними знаходиться на рівні нейтралітету. У Кабміну є маса інших невідкладних напрямів, і поки група рекапіталізованих і націоналізованих банків використовується як механізм консолідації грошових потоків", - зазначає голова аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин.
Заспокоює лише те, що на ліквідацію цих банків держава, швидше за все, не зважиться тому, що армія вкладників, яка може постраждати від банкрутства, досить значна: у банку "Надра" депозитів фізосіб більше 5 млрд. грн., А в "Родовід банку "- близько 4 млрд. грн. І в сумі ці цифри перевищують активи Фонду гарантування майже в 3 рази.
"За заявами уряду, рішення про долю цих банків буде прийнято в першій половині 2011 року. Сума рекапіталізації не повинна перевищити 20 млрд. грн., передбачених у бюджеті 2010 року на 3 рекапіталізованих банки ("Родовід" серед них, - авт. ) і банк "Надра", - підкреслює Анастасія Туюкова, аналітик ІК Dragon Capital.
Причому, не виключено, що питання із банку "Надра" вирішиться досить скоро, тому що, за різними даними, саме Дмитро Фірташ вже готовий виступити в ролі його "рятівника". Зокрема, є інформація, що рахунки придбаного ним концерну "Стирол" вже переведені в "Надра", що підтверджує інтерес Фірташа до цієї фінансової установи.
"На мій погляд, розвиток негативного сценарію - малоймовірний. А затримка із входженням інвестора пов'язана, швидше за все, з організаційними та юридичними питаннями", - вважає Андрій Шевчишин. До того ж, становище банку "Надра" не таке жахливе, яким його часом представляють. За підсумками 3 кварталу 2010 року у нього сума резервів під проблемні кредити складає лише 19% до загальної суми кредитного портфеля. До того ж, банк "Надра" навіть вийшов на прибуток у 4,6 млн. грн.
Ситуація з "Родовід банком" значно делікатніша: рівень проблемних кредитів в ньому вже перевищив 70%, а розмір збитку за 9 місяців 2010 року перевищив 4,2 млрд. грн.
Головною помилкою, яка ускладнила вихід цього банку із жалюгідного фінансового стану, експерти називають переведення в нього вкладників ліквідованого Укрпромбанку. І багато в чому необхідність збереження тимчасової адміністрації в "Родовід банку" - це захисний захід. Інакше великий ризик, що фізособи почнуть масово вилучати гроші з банку і його доведеться оголосити банкрутом.
Правда, ще в середині грудня НБУ заявив, що хвилюватися не варто й у "Родовід банку" готова стратегія розвитку із врахуванням чергової капіталізації (її обсяг оцінюється на рівні 6 млрд. грн.). Інше питання, чи буде держава в черговий раз "годувати" банк? Принаймні, як заявив екс-віце-прем'єр-міністр з економічних питань Сергій Тігіпко, в найближчому майбутньому допомоги чекати точно не варто. До того ж, МВФ уже непрозоро натякнув про те, що "Родовід банк" взагалі краще ліквідувати.
"Прогнозувати майбутнє цього банку важко. По суті, зараз він виконує функції фонду гарантування вкладів і поступово за рахунок погашення кредитного портфеля видає депозити, але в подальшому при тій розбалансованості, що спостерігається зараз, без підтримки держави він не протримається", - невтішно констатує Олександр Чичирко, заступник директора департаменту ризиків банку "Київська Русь".
Ліквідувати, не можна помилувати
Тим не менш, рекапіталізація виявилася невдалою не для всіх банків. Наприклад, офіційні дані НБУ за підсумками 9 місяців 2010 року показують, що рекапіталізований Укргазбанк фактично реанімував свою діяльність. За січень-вересень 2010 року загальний його портфель депозитів фізичних осіб виріс більш ніж на 1 млрд. грн., А кредитний портфель банку - більш ніж на 2 млрд. грн. і становить більше 11 млрд. грн.
"Але залишається проблема якості кредитного портфеля. Частка резервів під проблемні кредити до загального обсягу виданих Укргазбанком кредитів становить майже 42%. У банку "Київ" справи йдуть ще гірше. Частка резервів під проблемні кредити до загальної суми кредитів становить майже 80%, при кредитному портфелі майже в 5 млрд. грн.", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
А от одеський "Соцкомбанк" і дніпропетровський Диалогбанк . швидше за все, будуть ліквідовані, тому що держава їх "тягнути" на своїх плечах однозначно не стане, та й інвестори, які хочуть придбати проблемний банк, як показує досвід, в чергу явно не шикуються.
"Швидше за все, їх спіткає доля банків "Арма" та" Українська фінансова група ". Це невеликі банки, і їх простіше ліквідувати, ніж реанімувати", - вважає Олександр Охріменко.
Інше питання, чи зможе Фонд гарантування вкладів забезпечити повернення депозитів вкладникам? Справа в тому, що на даний момент у стані ліквідації знаходяться 19 банків, вкладникам 16 з яких фонд здійснює виплати. За різними оцінками, коли депозити всіх банків, що ліквідовуються будуть повернуті, активи фонду можуть зменшитися до 2-2,4 млрд. грн. Якщо врахувати, що в "Соцкомбанку" і "Діалогбанку" сума депозитів трохи більше 1 млдр.грн., То при їх поверненні активи фонду "схуднуть" ще наполовину. Дуже неприємно, хоч і не смертельно.
Однак не варто забувати, що напівпорожній Фонд гарантування вкладів може загрожувати великими неприємностями банківській системі. Тому йому доведеться або просити підтримки держави (це передбачено законодавством), або стягувати додаткові платежі з банків, які цьому явно не зрадіють.
Що рік прийдешній нам готує?
Прогнози на 2011 рік досить оптимістичні. "На наступний рік очікування щодо банківського сектора, в цілому, позитивні. ККілька великих банків оголосили свої плани із агресивного збільшення активів у 2011, а приплив депозитів триває", - заспокоює Микита Михайличенко, старший аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital.
Однак прийдешній рік стане для банків "годиною ікс", оскільки наближається час звітувати перед НБУ про проведену докапіталізації. "Вимогу НБУ збільшити регулятивний капітал до 120 млн. грн. до кінця 2011 року зможуть виконати не всі банки, що спровокує введення тимчасових адміністрацій у ці банки. І за умови відсутності зацікавленого інвестора ці банки будуть ліквідовані", - упевнена Анастасія Туюкова. Щоб уникнути подібної долі акціонери банків будуть йти на злиття з іншими установами, або на продаж активів.
Крім усього іншого, не виключено, що ще кілька банків можуть потрапити в розряд ліквідованих. Зокрема, про це змушує задуматися досить небезпечна депозитна політика окремих банків, що залучають вкладників явно завищеними ставками. Експерти заявляють, що подібну стратегію використовують як мінімум 8 банків серед невеликих установ і 3 в лавах середніх за розміром.
"Вони використовують метод піраміди, коли відсотки із старих депозитів виплачують за рахунок залучення грошей по нових депозитах. Ця можна робити лише певний час, тому що рано чи пізно потік депозитів може припинитися, і відсотки виплачувати буде просто ні з чого. І тоді цим банкам явно не уникнути тимчасової адміністрації, а може і банкрутства ", - попереджає Олександр Охріменко.
Крім того, досить гострим залишається питання якості кредитних портфелів банків, тому що утримувати "проблемку" вони вже просто не в силах. При цьому офіційну цифру проблемної заборгованості на рівні 12% банкіри називають явно заниженою і озвучують значення в 35-40%, а в окремих випадках - і все 50-70%.
Тому банкам доведеться займатися активним очищенням своїх кредитних портфелів, інакше вони просто не зможуть залучати нових позичальників, що викличе проблеми з поверненням вкладів, а це, безумовно, позначиться на платоспроможності і поставить існування таких банків під загрозу.
Віктор Стуков
За матеріалами:
Фiнансовий Захист
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас