В Естонії - скепсис з приводу переходу на євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Естонії - скепсис з приводу переходу на євро

Валюта
727
1 січня євро змінив естонську крону. Це вже восьма грошова одиниця естонців за останніх 100 років. У країні немає єдиної думки із цього приводу. Одні побоюються зростання цін, інші сподіваються на розквіт економіки. Про це повідомляє "Німецька хвиля" Естонія стала 17-м членом єврозони.
"Мій дід за своє життя пережив вісім різних грошових одиниць. Три було в період революцій. У двадцяті роки - крона, в період фашистської окупації - рейхсмарка. Потім рубель за радянських часів, з 1992 року - естонська крона, а тепер - євро", - розповідає Анті Пооламетс.
Талліннский юрист та історик - один із супротивників введення загальноєвропейської валюти. Ім'я Анті Пооламетса добре відоме і в естонському міністерстві фінансів. При його згадці прес-секретар міністра лише мружиться. А сам міністр Юрген Лігі невпинно спростовує кожен аргумент противників євро. "Естонська крона ніколи не була незалежною. Із самого початку вона була прив'язана до німецької марки, а потім - до євро, - підкреслив міністр в інтерв'ю Deutsche Welle. - За 18 років ми жодного разу не змінили обмінний курс. Німці і єврозона визначали нашу валютну політику, і таким чином наші справи йшли добре".
Введення готівкового євро, на думку Юргена Лігі, є лише маленьким кроком і одночасно - сигналом потенційним інвесторам: Таллінн виконав своє домашнє завдання із фінансової політики. Державна заборгованість в Естонії - найнижча серед всіх країн Євросоюзу. Після різкого спаду під час глобальної кризи в 2008-2009 роках економіка балтійської держави знов почала зростати. Державний бюджет був консолідований. А рівень інфляції, яка ще в 2007 році була перешкодою для введення євро, не перевищує гранично допустимого рівня в два відсотки на рік.
Нові гроші для естонців доки незвичні. "Ці монети такі незручні", - зітхає один таксист, що припаркувався перед будівлею міністерства фінансів. Обмінний курс естонської крони до євро складає 15:1. Естонці звикли, що в їх гаманцях були практично лише купюри. Тому крупні монети євро і євроцентів їх не дуже захоплюють. "Мені буде потрібен новий гаманець та інша каса", - нарікає таксист.
Не без скепсису щодо євро налаштовані і студентка Евелін Тамм. Звичайно, під час подорожей по Європі їй більше не доведеться міняти крони на євро, але їй неприємні, перш за все, безконечні розрахунки під час походів по талліннським магазинах. "Моя мама розповідала мені про перехід з рубля на крони. Вона сказала, що через декілька місяців всі звикають до нових грошей і перестають постійно перераховувати. Поживемо - побачимо", - говорить Тамм.
Цю думку поділяє і Міхаель Штеннер із Німецько-естонсьої торговельної палати в Таллінні. За його словами, естонська влада доклала великих зусиль до того, аби ціноутворення при переході на євро було максимально прозорим. Ресторани і готелі навряд чи підніматимуть ціни, як це було в Німеччині у 2002 році, вважає Штеннер, який, як ніхто інший, повинен про це знати - він сам керує одним із готелів класу "люкс" у центрі естонської столиці.
На його думку, обсяги торгівлі між Естонією і єврозоною лише через введення євро не злетять до небес, проте загалом і в цілому вести торговельні операції буде простіше. Але перш за все, упевнений Міхаель Штеннер, введення євро - це сигнал Таллінна потенційним інвесторам: економічна ситуація в Естонії сприятливіша, ніж у двох інших балтійських державах, які все ще страждають від наслідків глобальної кризи. "Наступного року у нас дві великі події - в країні вводиться готівковий євро, а Таллінн стає культурною столицею Європи. Це сприятиме більшій кількості гостей", - упевнений Штеннер.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас