Топ-5 найбільших угод у гірничо-металургійному секторі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-5 найбільших угод у гірничо-металургійному секторі

899
Тижневик "Коментарии" на основі даних експертів гірничо-металургійного комплексу, сформував рейтинг найбільших угод цієї галузі України.
Так, на думку експертів, найбільшою угодою 2010 гірничо-металургійного комплексу є придбання 74% акцій ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" холдингом Metinvest BV Ріната Ахметова. ММК в 2009 році скоротив чистий дохід на 38,6% - до 13,35 млрд. грн., Чистий збиток склав 0,26 млрд. грн.
"Холдингова компанія Metinvest BV (Нідерланди) одержала всі необхідні дозволи антимонопольних органів на економічну концентрацію з ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" і ПрАТ "Ілліч-Сталь", що забезпечить "Метінвесту" більше 50% голосів у вищих органах управління зазначених компаній", - відзвітувала компанія Ріната Ахметова про завершення операції наприкінці листопада 2010 року. За її підсумками колишній мажоритарний власник меткомбінату Володимир Бойко зберіг 24% акцій, тоді як Metinvest BV сконцентрувала 74%.
Придбання російською інвесткомпанією "Трійка Діалог" 48% акцій ВАТ "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь" експерти називають другою найбільшою операцією в даному секторі економіки. Металургійний комбінат об'єднує близько 20 підприємств суміжного циклу. У 2009 році дохід меткомбінату склав 9,76 млрд. грн., а чистий збиток - 290 млн. грн.
Угоді була укладена в червні 2010 року. Її сума, за даними експертів, склала близько $ 850 млн. Група Midland Resources давно виношувала плани з продажу своїх 48% акцій "Запоріжсталі". Навесні зірвався тендер з продажу консолідованого 95%-ного пакету акцій (організований спільно з іншими акціонерами - Ігорем Дворецьким, Віталієм Сацьким та Артуром Абдіновим). Після цього Midland Resources почав самостійний пошук покупця на свою частку. Особливістю угоди стало те, що напередодні підписання договору з росіянами Midland Resources домовилася про продаж з Luxe Holding Ріната Ахметова, проте згодом відмовилася від зобов'язань, після чого в листопаді 2010 року була змушена виплатити неустойку у розмірі $ 100 млн.
Третьою за масштабністю угодою гірничо-металургійного комплексу в 2010 році є зміна власника ЗАТ "Донецький електрометалургійний завод" . Угода була укладена в березні минулого року. Офшорна Daveze Limited викупила акції заводу у голландської компанії Milo Finance. Продавець входить до структури російського "Альфа-Банку" Михайла Фрідмана. Покупець - контролюється генеральним директором і основним акціонером "Мечела" Ігорем Зюзіним. Група "Альфа" встановила контроль над 100% акцій ДЕМЗ влітку 2009 року. Завод їй дістався за борги попереднього власника - російської електрометалургійної групи "Естар" депутата Держдуми РФ Вадима Варшавського, яка, у свою чергу, придбала підприємство у 2008 році за $ 1 млрд. у ISTIL Group британського бізнесмена пакистанського походження Мохаммад Захара.
До речі, підприємство в 2009 році зменшило виробництво сталі майже на 50%. У 2008 році ДЕМЗ закінчив із прибутком 320 млн. грн., Чистий дохід склав 4,25 млрд. грн. Фінансові показники за 2009 року ще не оголошували.
Четверте місце займає поглинання польською сталевою групою Alchemia SA Романа Каркосика заводу з виробництва труб, що входить до ISD Huta Czestochowa , що належав раніше корпорації "Індустріальний Союз Донбасу" Олександра Катуніна, а також Сергія Тарути та Олега Мкртчана.
"Трубний завод проданий. В даний час Alchemia SA отримує необхідні дозволи антимонопольних органів Євросоюзу відповідно до європейського законодавства", - повідомив 7 грудня 2010 віце-президент корпорації ІСД Олександр Пилипенко. У вересні поточного року польська Alchemia повідомила про укладення з ISD Huta Czestochowa Sp. zoo, підконтрольної ІСД, попереднього договору про покупку заводу з виробництва труб (раніше Rurexpol) за $ 40 млн. (125 млн. злотих).
Завершує рейтинг продаж співвласниками групи Приват Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова 10% акцій Ferrexpo plc . Ferrexpo управляє Полтавським ГЗК. Дохід у першому півріччі 2010 року порівняно з аналогічним періодом минулого року виріс на 74% - до $ 526 млн. В даний час виробництво компанії складає приблизно 9 млн. т руди на рік.
У березні 2010 року Ігор Коломойський (через підконтрольну йому Ralkon Commercial Limited) продав 5 млн. акцій, або 0,8494%, гірничорудної компанії Ferrexpo. У лютому Ralkon Commercial Limited продала 17 млн. акцій гірничорудної компанії Ferrexpo з активами в Україні, котрі їй належали, що скоротило її частку з 2,8881% до нуля. Після цього у Fayver Properties Inc. (Належить партнеру Коломойського з ПриватБанку Геннадію Боголюбову) залишилося 2,58% акцій. Тоді як ще в 2009 році партнери володіли на двох понад 10% акцій Ferrexpo, але після низки продажів скоротили свою частку практично до нуля. Мажоритарним власником Ferrexpo plc з контрольним пакетом продовжує залишатися Костянтин Жеваго.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас