Нацбанк за відміну пенсійного збору з безготівкових валютних операцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк за відміну пенсійного збору з безготівкових валютних операцій

Казна та Політика
182
Національний банк України ініціює відміну пенсійного збору з безготівкових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти за гривню.
Як сказано в заяві регулятора, оприлюдненій на його офіційному сайті, НБУ розробив відповідний законопроект і має намір подати його у Верховну Раду на чергове пленарне засідання.
У заяві наголошується, що "поступовий розвиток валютного ринку узгоджується з національними інтересами країни і її поточними можливостями, які знаходять відповідне відображення в законодавчих змінах. У цьому сенсі показовим є припинення державним бюджетом України на 2010 рік сплати з 1 липня збору на обов`язкове державне пенсійне страхування з безготівкових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти за гривню".
Даний збір було введено 12 років тому для подолання фінансової кризи 1998-1999 рр. Його відміна в цьому році дала змогу зняти перешкоди для подальшого розвитку валютного ринку і розширення його інструментарію. Проте обмеження терміну дії поточного держбюджету 2010-м роком обумовлює необхідність остаточної відміни збору.
"Реалізація даного заходу передбачена планом проведення пенсійної реформи. Проте, оскільки вона ще не діє, виникає необхідність невідкладного законодавчого врегулювання цього питання", - йдеться в заяві.
Збір з безготівкових валютних операцій в Україні введено в 1998 році як тимчасова міра. До 2006 року його ставка становила 1,5%, потім скоротилася до 1,3%, в 2007 р. - до 1%, в 2008 р. - до 0,5%, а в 2009 р. - до 0,2%. У Кабміні заявляли про плани відмінити даний збір в 2010 році, на чому також наполягає і Міжнародний валютний фонд.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас