Тарасюк: Українці не мають жодного зиску від "знижки" на російський газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарасюк: Українці не мають жодного зиску від "знижки" на російський газ

Енергетика
354
Лідер Народного руху України, народний депутат Борис Тарасюк вважає, що саме Росія, а не Україна, є непрогнозованим партнером Європейського Союзу у газовій сфері. Про це говориться у коментарі Тарасюка з приводу висловів прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна, який сподівається, що на початку 2011 року не буде газових і нафтових конфліктів між РФ і сусідніми країнами.
За словами лідера НРУ, ні Росії, ні Європейському Союзу не потрібно чекати газових сюрпризів від України на Новий рік, оскільки наша держава ніколи не була ініціатором криз в цій сфері, на відміну від самої РФ.
"Сподіваюсь, що у російського керівництва не настільки коротка пам'ять і воно може пригадати, хто провокував конфлікт із газових постачань до України і Європейського Союзу в 2006 і 2009 роках. Очевидно, що це була не наша держава, а від кого ми можемо чекати сюрпризів - так це Росія", - зазначив народний депутат.
За його словами, відповідна ситуація відносно непрогнозованості РФ в газових питаннях виникає через те, що газ для Росії є не лише бізнесом, але і "політичною зброєю". "Протягом останніх років Росія вже не раз демонструвала нову якість російського газового монополізму, який використовується як інструмент тиску в міжнародних справах", - зазначив лідер Народного руху.
Борис Тарасюк також здивований тезою про те, що Росія багато в чому пішла назустріч партнерам, зокрема "платила" Україні за перебування Чорноморського флоту в Севастополі значні кошти. Депутат нагадав, що Росія продовжує платити ціну у розмірі 97,75 мільйонів долара США на рік за базування ЧФ РФ на території України. При цьому, за словами Тарасюка згідно з висновками експертів, сума оренди занижена в 12-40 разів і повинна складати мінімум 1 мільярд 250 мільйонів доларів.
"Якщо сюди додати плату за оренду інфраструктури, то ця сума повинна складати в 6-7 разів більше. В той же час навіть ці 97,75 мільйона доларів фактично Україна не бачить, тому що ця сума списується з неіснуючого газового боргу України перед РФ", - сказав лідер НРУ.
Разом з тим, нагадав парламентар, знижка на газ, закріплена у "харківських угодах", складає 30%, але не більше 100 доларів США.
"Ця знижка встановлена до підписання нового газового контракту в 2019 році, в той же час російський флот базуватиметься в Україні до 2042 року. Отже, на період 2019-2042 років ми матимемо стару ціну за базування флоту, встановлену в 1997 році, і до того ж без яких-небудь преференцій. Громадяни України, окрім олігархів, і сьогодні не мають жодної вигоди від знижки за газ. Замість цього українці вже отримали підвищення ціни на блакитне паливо в серпні минулого року на 50%, також планується наступне зростання вартості в квітні 2011 року ще на 50%", - нагадав Тарасюк.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас