США передали Україні "наукове ядерне паливо" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США передали Україні "наукове ядерне паливо"

Енергетика
351
США надали Україні низькозбагачене ядерне паливо для потреб трьох науково-дослідних інститутів в обмін на відмову від високозбагаченого урану, повідомляє Міністерство закордонних справ.
Нагадаємо, 30 грудня Україна вивезла до Росії значну частину високозбагаченого урану із Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості, Харківського фізико-технічного інституту і Київського інституту ядерних досліджень.
"Згідно із зобов'язаннями США, викладеними у заяві президентів (США Барака Обами і України Віктора Януковича), Україна отримала еквівалентну вивезеним ядерним матеріалам кількість низькозбагаченого ядерного палива для потреб вказаних науково-дослідних установ", - повідомляє МЗС.
У міністерстві підкреслюють, що подальша співпраця України і США сприятиме розвитку вітчизняного потенціалу у сфері прикладної фізики, дозволить отримати значну фінансову і технологічну допомогу, активізує участь України у сучасних інноваційних процесах у сфері мирної ядерної енергетики.
Нагадаємо, що під час візиту до США 12 квітня 2010 року президент Віктор Янукович зробив заяву про намір України позбавитися від високозбагаченого урану за технічної та фінансової допомоги США.
При цьому США вважають вигідним для України перехід на низькозбагачений уран для наукових досліджень.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас