Японці зайнялись дресеруванням бактерій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японці зайнялись дресеруванням бактерій

58
В основу розробки лягла головоломка судоку. Тепер бактерії здатні вирішувати логічні завдання, що говорить про можливість їх "дресирування".
За словами керівника групи Ре Таніуті, в судоку прості правила, тому було висловлено припущення, що бактерії впораються з головоломкою. Для них була створена спеціальна схема руху.
Група провела експеримент із 16 видами бактерії. За кожною колонією закріплювалася певна генетична особливість залежно від того, яку клітку в квадраті головоломки вона займала. Також бактерії співвідносилися з кольорами, тотожними числам в клітці.
Вчені "підштовхували" бактерії в клітках диференціюватися, приймаючи один з чотирьох кольорів. Потім бактерії з використанням РНК-рекомбінази (клас ферментів, здатних здійснювати рекомбінацію ДНК) посилали інформацію про своє розташування і значення кольору недиференційованим бактеріями в невирішених клітках.
Генетична інформація, що зберігається в таких "посланнях", не дозволяла одержуючим бактеріям диференціюватися і ставати того ж кольору, що і бактерії-передавачі. Таким чином, недиференційовані бактерії визначали, який колір потрібно прийняти для вирішення завдання.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас