Facebook й Twitter нарвались на перевірку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Facebook й Twitter нарвались на перевірку

1485
Комісія з цінних паперів і біржах США почала перевірку торгів акціями Facebook і Twitter. Чиновники вважають, що ці компанії зросли настільки, що повинні розкривати інформацію про операції зі своїми акціями. Розслідування може стати поштовхом до проведення IPO Facebook і Twitter.
За даними газети Wall Street Journal, комісія із цінних паперів і бірж США (SEC) зацікавилась торгівлею акціями приватних компаній, до числа яких входять Facebook і Twitter.
Розслідування знаходиться лише на попередній стадії і фокусується, у тому числі, і на фондах, які були створені для того, щоб інвестори мали доступ до акцій приватних компаній. Коло власників паперів найбільшої у світі соціальної мережі і популярного сервісу мікроблогів надзвичайно вузьке, оскільки жодна з компаній доки не провела первинне розміщення на біржі. Початково акції належали засновникам і першим співробітникам компаній-стартапів, потім частина їх перейшла до інвесторів, що фінансують проекти.
Зараз придбати папери Facebook і Twitter можна лише на вторинному ринку. Для цього існують різні, у тому числі і онлайнові, торговельні майданчики, наприклад SecondMarket. SEC зацікавилася торгівлею акціями інтернет-фірм, оскільки відкритої інформації про такі операції практично не існує, передає Вести.Ру.
За законодавством США, непублічні компанії зобов'язані розкривати інформацію про операції зі своїми акціями у разі, коли вартість їх активів перевищить 10 млн доларів і кількість акціонерів складе більше 500 осіб.
Нагадаємо, в грудні 2010 року аналітики передбачили, що ринкова вартість Facebook зросла до 41,2 млрд доларів, а Twitter - до 3,7 млрд доларів. Про це повідомляла газета Financial Times.
Ці оцінки базуються на вартості, яку інвестори готові платити за придбання невеликих часток компаній на вторинних торговельних майданчиках. За даними лондонської газети, за останні п'ять місяців активи Facebook подорожчали більш ніж на 50%, а Twitter збільшив свою вартість удвічі.
Скоріш за все, комісія з цінних паперів і бірж США запідозрила, що на тлі зростання вартості активів кількість акціонерів найбільших соціальних мереж заходу вже перевищила 500 осіб. Аби підтвердити цю здогадку, було почато розслідування.
Існує вірогідність, що головним результатом перевірки торгів акціями Facebook і Twitter стане перехід цих компаній в розряд публічних. Провідні соціальні мережі можуть змусити провести IPO раніше запланованого терміну. Як вже писала газета "Взгляд", аналогічний випадок стався із IPO пошукової компанії-системи Google. Нагадаємо, найбільша пошукова система світу провела IPO 18 серпня 2004 року, виручивши 1,67 млрд доларів. В даний час, за даними Bloomberg, компанія Google займає 14-е місце серед найбільших із капіталізації компаній світу.
Її вартість оцінюється у 191,52 млрд доларів. Для порівняння: найбільша російська компанія "Газпром" оцінюється у розмірі 151,77 млрд доларів і займає за цим показником 27-е місце у світі.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас