Аудитори отримали перший позов з початку кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аудитори отримали перший позов з початку кризи

Казна та Політика
1017
"Ernst & Young значною мірою сприяла Lehman Brothers у масштабному бухгалтерському шахрайстві", - з цих слів починається позов прокурора штату Нью-Йорк Ендрю Куомо до аудиторської фірми. Для Куомо цей позов - останній на нинішній посаді: з 1 січня він стане губернатором штату. Для аудиторських компаній такий позов - перший з початку кризи.
Куомо звинувачує аудиторську фірму в тому, що вона не тільки не заперечувала проти операцій "репо 105", але навіть радила інвестбанку ними скористатися. Тим часом, один з основних обов'язків аудитора - висловити думку, чи відповідає звітність компанії вимогам GAAP, говориться у позові. Правила GAAP вимагають, аби у фінзвітності "зміст був важлиішим, ніж форма", а віддзеркалення в звітності Lehman операцій "репо 105" суперечить фундаментальному принципу, за яким враження від звітності має відображати справжнє фінансове становище компанії.
Угоди "репо 105" Lehman почав здійснювати в 2001 р., і тоді ж менеджмент вирішив інформацію про них не розкривати, не вважаючи великою проблемою те, що час від часу обсяг активів інвестбанка буде схильний до флуктуацій. Операції оформлялися як продаж активів, а не залучення фінансування, хоча Lehman через короткий термін був зобов'язаний їх викупити, причому за ціною нижче ринкової. До "репо 105" Lehman часто вдавався наприкінці кварталу, аби на якийсь час очистити баланс від не найбільш ліквідних активів. У кризу інвестбанк почав перевищувати ліміт на ці операції, що складав $20 млрд, а наприкінці II кварталу 2008 р. обсяг "флуктуацій" досяг $50 млрд. Ці операції включалися в пул деривативів, дані про яких часто надавались у виносках, тому виявити ці операції інвесторам було практично неможливо. У позові Куомо наводяться свідоцтва, що аудитори E&Y про все це прекрасно знали.
Прокурори вимагають, аби аудиторська фірма повернула штату всі комісійні, отримані від Lehman в 2001-08 рр., а це більше $150 млн.
Позов прокуратури - безумовно, удар по репутації E&Y, але з іншого боку, важко позбутись відчуття, що фірмі просто не поталанило. якби не збанкрутував Lehman, інформація про "репо 105" навряд чи стала б відома за межами банку. А важкі клієнти є у всіх компаній "Великої четвірки". PricewaterhouseCoopers, наприклад, аудіює AIG, KPMG - Citigroup, Deloitte була аудитором Bear Stearns і залишається аудитором Fannie Mae. Всі ці компанії в 2008 р. були в кроці від банкрутства, і не відомо, якими одкровеннями могла би потішити їх звітність.
Останнім часом аудиторів часто порівнюють з рейтинговими агентствами. І тим, і іншим платять компанії, чию оцінку вони проводять. Але якщо про рейтингові агентства, що дискредитували себе в кризу зниженням рейтингів іпотечних облігацій з ААА до непридатних, хорошого зараз говорять небагато, то про аудиторські компанії добре все ж говорять.
У кризу аудитори доклали чимало зусиль, змусивши компанії обгрунтувати власні методи оцінки вартості активів. У тому числі, в конфліктних ситуаціях - коли, наприклад, про загальну оцінку свопів "кредит-дефолт" не могли домовитися Goldman Sachs і AIG. До кінця вересня лише в найбільших банків США на балансах були $332 млрд активів "третього рівня", тобто інструментів, вартість яких розраховується за моделями банків, а не за ринковою вартістю.
E&Y не вважає себе винним за аудит Lehman, а позов Куомо називає безпідставним. "У міру повернення до зростання з'являтимуться нові ризики шахрайства і корупції, - попереджає E&Y клієнтів у недавньому релизе, - через які питання внутрішнього контролю вийдуть на перший план для рад директорів, комітетів з аудиту і топ-менеджменту глобальних компаній". Тобто позов позовом, а business as usual.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас