На ринку золота з 2010 року почав більшою мірою відчуватися вплив "китайських факторів" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На ринку золота з 2010 року почав більшою мірою відчуватися вплив "китайських факторів"

Банківські метали
1103
Низка потрясінь, що обвалилися на міжнародні ринки в 2010 році, нестійкий характер економічного відновлення після кризи і наростання глобального інфляційного тиску знову говорять на користь того, що золото - це найтвердіша валюта, і в цьому сенсі воно незамінне. А одна з особливостей, якими характеризується ринок золота 2010 року, - що стає все більш очевидним вплив "китайських факторів".
За останнє десятиліття золото зросло в ціні більш ніж у 5 разів. В умовах глобальної фінансової кризи в 2008 році ціна на золото вперше подолала позначку 900 дол за унцію. Така тенденція зростання збереглася і в 2009 році, коли було подолано 1000-доларову межу. У листопаді ж 2010 року вартість унції золота вийшла вже на рівень 1400 дол і від тоді коливається поблизу цієї позначки.
У цьому, зрозуміло, відбилися боргова криза в Європі і американське рішення про проведення додаткового монетарного ослаблення. Крім цих факторів предметом широкої уваги, як слід було очікувати, став вплив "китайських факторів". На китайському ринку золота в 2010 році була вперше подолана подначка 300 юанів за грам золота, але більш важливою стала перспектива запровадження нової політики, від якої безпосередньо залежить доля цього сектора ринку. Так, в серпні Народний банк Китаю та інші зацікавлені структури поширили спільний документ під назвою "Думки щодо сприяння розвитку ринку золота", в якому про розвиток ринку золота говориться вже як про фактор, який сприяє удосконалення національного фінансового ринку і підвищення його конкурентоспроможності.
Основа для того, щоб ринок золота став важливою складовою фінансової системи, в Китаї вже практично створена. У 2009 році обсяг виробництва золота в Китаї досяг 313,98 тонни, третій рік поспіль забезпечуючи йому перше місце в світі. Країна має також найбільший за обсягом угод торговий майданчик із золотіа і стрімко зростаючий ринк приватних інвестицій у золото. Згідно з даними за січень-вересень 2010 року, на Шанхайській біржі золота обсяг угод за участю фізичних осіб перевищив 4600 тонн, а у вартісному вираженні - 1,1 трлн юанів, в наявності різке зростання порівняно з минулим роком.
На сьогодні світові запаси золота оцінюються в 163 тис тонн - це приблизно 30 грамів на кожного жителя Землі, однак у Китаї цей показник становить менше чотирьох грамів, що експерти сприймають також як свідчення великого потенціалу зростання. А велика чисельність населення означає величезний ринок споживання: при середньодушове споживання всього в два грами золота обсяг ринку складе приблизно 2600 тонн, що дорівнює річному обсягу виробництва золота на всій планеті.
Експерти висловлюють упевненість, що в міру розширення масштабів китайського ринку золота, удосконалення відповідних політичних установок і розвитку диверсифікаційних процесів, вплив "китайських факторів" на світовий ринок золота буде ставати все відчутнішим і помітнішим, і перестане здаватися дуже далекою і недосяжною ситуація, коли Китай буде виступати одним з головних учасників процесу прийняття рішень на цьому ринку.
За матеріалами:
Женьмінь Жибао
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас