ТОП-10 нелогічних вчинків 2010 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТОП-10 нелогічних вчинків 2010 року

Казна та Політика
1417
Ляпи і гучні напер недосяжні цілі
Олімпіада у "вуйків"
У червні Віктор Янукович заявив про намір подати заявку до Міжнародного олімпійського комітету на проведення зимової Олімпіади 2022 року у Карпатах. Більш того, він навіть визначив місце, де відбудеться захід. Ним, за його задумом, має стати гірськолижна база "Тисовець". Якщо ідею відразу не зарубають на корені, цей спортивний захід перевищить за вартістю навіть Олімпіаду у Ванкувері, яка обійшлася організаторам у $ 10 млрд.
Для того, щоб розвинути у Карпатах інфраструктуру, необхідну для проведення Олімпійських ігор, щорічно потрібно буде виділяти як мінімум $ 1 млрд. (разом - не менше $ 11 млрд. до 2022 року). Такі гроші, виходячи з досвіду підготовки до Євро-2012, зібрати України буде досить складно. Крім того, шанси нашої країни отримати право на проведення Олімпіади дуже примарні, враховуючи, що серед її головних конкурентів - Іспанія, Канада і Нова Зеландія, де і з грошима, і з рівнем організації справи йдуть набагато краще, ніж у нас.
України - для людей?
У два рази збільшити внутрішній валовий продукт і увійти до двадцятки найуспішніших країн світу - амбітні цілі президента країни, прописані в його передвиборчій програмі "Україна - для людей!". Ідея не тільки нереальна, але і явно віддає неприкритим плагіатом. Така ж мета - подвоєння ВВП до 2020 року - три роки тому була прописана у "Концепції довгострокового соціально-економічного розвитку РФ до 2020 року".
Але якщо російські фахівці на 112 сторінках детально розписали кожен етап досягнення поставленої мети, то в Україні далі гучних заяв справа не пішла. Не дивно, адже реальних передумов для дворазового збільшення ВВП немає. У меморандумі між Україною і МВФ містяться очікування із щорічного приросту ВВП не більше ніж на 4,6%, але далеко не на 10% на рік!
Кодекс опору
Будь-яка згадка про новий Податковий кодекс у більшості українців сьогодні не викликає жодних інших емоцій, окрім обурення і обурення. Численні протести, майже революційний рух незадоволених підприємців зробили цей документ символом глибокої могили для бізнесу. Але історія прийняття Податкового кодексу в Україні - не що інше, як приклад спотворення перспективної ідеї. Велика частина прописаних у цьому документі норм могла б дійсно підняти економіку країни на принципово новий рівень, адже в ньому узгоджена діюча юридична база із наповнення бюджету, передбачені скорочення податку на прибуток і податкові канікули для нових підприємств.
Все, що вимагалось від авторів кодексу - піти назустріч підприємцям і розпочати з ними цивілізований діалог, не доводячи до масових протестів.
Сію, сію, посіваю ...
Восени український уряд обмежив експорт зернових, ввівши необгрунтовано маленькі квоти на торгівлю пшеницею, ячменем та кукурудзою. Від цього Україна отримала не тільки багатомільйонні збитки, але й серйозний удар по своїй репутації в очах світової громадськості. Імпортерам українського зерна, конкурентам нашої країни на світовому продовольчому ринку, та й самим вітчизняним трейдерам до цих пір незрозуміло, навіщо перекривати експорт, коли в країні зібрано рекордний врожай на рівні 41 млн. тонн?
Головний із безпеки
Призначення власника телеканалу "Інтер" Валерія Хорошковського на посаду глави СБУ забезпечило Віктору Януковичу не один десяток звинувачень і пересудів. Колишній "регіонал" Тарас Чорновіл не раз називав Хорошковського керівником "російської групи", від якої чинний президент залежить цілком і повністю. Громадське невдоволення викликав і той факт, що пан Хорошковський одночасно сидить на трьох стільцях - голови "Інтера", керівника СБУ і члена Вищої ради юстиції. Щоправда, останню позицію він нещодавно залишив за власним бажанням.
Буковель в облозі
У вересні Генеральна прокуратура наклала арешт на земельні ділянки в селі Паляниця, де розташований найбільший в Україні гірськолижний курорт "Буковель". Причина в тому, що підконтрольна групі "Приват" компанія "Скорзонера", що володіє комплексом, у свій час не доплатила за ділянку 66 млн. грн. Дісталось і Юрію Добровольському, екс-начальнику Держкомзему Івано-Франківської області, якого звинуватили у перевищенні своїх повноважень при виділенні землі "Привату" і неправильній оцінці вартості ділянки. Заради чого ризикував Добровольський, зрозуміло - його включили до керівництва комплексу.
Ображений інвестор стверджує, що купував землю за всіма правилами аукціону, і навіть погрожує припинити фінансування комплексу, у який вже вкладено більше 3 млрд. грн.
П'янкий Франкфурт
Не встигла світова громадськість забути інцидент, що стався із нетверезим екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком у франкфуртському аеропорту, як європейські газети зарясніли новою сенсацією. Делегація у складі 93 осіб від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та кількох молодіжних організацій була знята з літака, що летів із Франкфурта в Йоганнесбург. Причина - нетверезий стан декількох членів делегації, що прямує до ПАР на Всесвітній фестиваль молоді і студентів. Через добу вони все ж таки полетіли до Йоганнесбурга, конфлікт залагодили.
Але цього було цілком достатньо для того, щоб Україна отримала ще один удар по своїй репутації.
Президентські перегони
У середині вересня президенти Росії й України Дмитро Медведєв і Віктор Янукович взяли участь в автопробігу Санкт-Петербург - Київ. Похвальна мета - підвищити ефективність спілкування в неформальній обстановці і створити імідж "своїх" лідерів, близьких до простого народу - так і не була досягнута. Захід більше був схожий на пародію на автопробіг російського прем'єра Володимира Путіна, який випробовував "Ладу Калину", заїжджаючи по дорозі у селища своєї неосяжної батьківщини.
Крім того, якщо Дмитро Медведєв хоча б підтримав свого вітчизняного автовиробника, то Віктор Янукович демонстративно проігнорував луцький завод, промінявши позашляховик ЛуАЗ на "Перемогу".
Фігаро тут, Фігаро там
2010 поставив крапку у кар'єрі найбільш епатажного мера Києва - Леоніда Черновецького. Місце голови Київської міської адміністрації зайняв Олександр Попов. Втім, Черновецький цьому сильно не опирався. Весь рік він освоював простори Європи, намагаючись триматися якомога далі від столиці України. Улюбленець київських бабусь був помічений у Парижі, на ізраїльському курорті Ейлат і в Швейцарії. А в цей час у кабінетах адміністрації ретельно вивчалися незаконні договори на продаж та оренду земельних ділянок, а з Дніпровської набережної один за іншим прибиралися плавучі готелі і ресторани.
Траса на мільйон баксів
Голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк хоче перетворити Україну в столицю гоночних змагань. Для цього планується побудувати міжнародну автотрасу, яка проляже на 100 га і обійдеться інвесторам у $ 1 млрд. Ідею відразу ж схвалив віце-прем'єр-міністр, міністр інфраструктури України Борис Колесников, який пообіцяв заручитися підтримкою Міжнародної федерації автомобільного спорту в тому, що один з етапів "Формули-1" буде щорічно проходити саме в Україні. Щоправда, його оцінка проекту в п'ять разів скромніші, ніж у Присяжнюка - $ 200 млн. Цю цифру він "списав" у Росії, яка планує витратити $ 160-200 млн. на будівництво гоночної траси у Сочі до 2014 року.
Панове! Перед прийняттям подібних рішень варто задуматися про якість українських доріг і зробити хочаб щось приємне для вітчизняних автомобілістів.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас