Російський "Атоменергомаш" придбав українську "Енергомашспецсталь" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський "Атоменергомаш" придбав українську "Енергомашспецсталь"

Фондовий ринок
804
ВАТ "Атоменергомаш", що входить до ДК "Росатом", закрило операцію з придбання контрольного пакету акцій кіпрської компанії EMSS Holdings, що володіє 92,7% акцій українського ВАТ "Енергомашспецсталь". Про це повідомило журналістам джерело в "Росатомі", не розкриваючи суми угоди, передає РБК.
Тим самим, за словами джерела, "Росатом" зможе розвивати на базі заводу виробництво таких ключових елементів, як корпусне обладнання реакторів, єдиним виробником якого в Росії поки є ВАТ "Іжорські заводи". Створення аналогічного заводу "з нуля", за його оцінкою, "було б нереальним і обійшлося б в мільярди доларів".
Як зазначило джерело, покупка заводу дозволить впровадити на ньому технології "Росатому" і зробити його конкурентноздатним. "Передати свої ноу-хау чужому заводу ми не ризикнемо", - підкреслив він. При цьому, за його словами, демонополізація Іжорських заводів дозволить значно знизити вартість корпусного обладнання для реакторів, виробництво якого не тільки є дорогим, але й займає тривалий період - 2-3 роки.
Нагадаємо також, що глава "Росатому" Сергій Кирієнко заявляв у квітні ц.р., що РФ і Україна можуть створити спільне підприємство на базі "Атоменергомашу" і "Турбоатому", не виключено створення СП за схемою 50 на 50. Він додав, що в Україні є ще 5-6 підприємств, які вже активно задіяні у російсько-українській атомній співпраці.
Краматорський завод "Енергомашспецсталь" заснований в 1964 р., спеціалізується на випуску литих і кованих виробів індивідуального і малосерійного виробництва для важкого, енергетичного і транспортного машинобудування, металургійної, цементної, гірничодобувної промисловості. У 2009 р. "Енергомашспецсталь" отримав прибуток 370,755 млн гривень, збільшивши чистий дохід на 10,7% або на 92,572 млн грн до 957,891 млн грн. Станом на травень ц.р., компанія EMSS Holdings Ltd (Кіпр) сконцентрувала 92,677% акцій компанії "Енергомашспецсталь". Раніше ця компанія не входила до переліку власників більше 10% акцій "Енергомашспецсталі".
ВАТ "Атоменергомаш" входить до держкорпорації "Росатом" і є енергомашинобудівним холдингом, під управлінням якого перебуває понад 30 компаній, що займаються проектуванням, виробництвом, постачанням, монтажем та сервісом основного і допоміжного енергетичного обладнання. Держкорпорація "Росатом" об'єднує понад 250 підприємств і наукових організацій, в числі яких всі цивільні компанії атомної галузі Росії, підприємства ядерного збройового комплексу, науково-дослідні організації і атомний криголамний флот.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас