"Ъ'": Пішли недосвідченим шляхом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ'": Пішли недосвідченим шляхом

Казна та Політика
1291
Національний банк сьогодні очолить Сергій Арбузов, близький до родини президента Віктора Януковича. Досвід роботи в центробанку у Арбузова невеликий, але банкіри вже почали хвалити професіоналізм потенційного керівника НБУ. Офіційно банкіри очікують збереження стабільного курсу гривні та лібералізації валютного ринку, хоча більшість учасників ринку шоковані таким несподіваним рішенням президента.
Зроблене президентом Віктором Януковичем у вівторок пізно ввечері подання щодо кандидатури нового голови Нацбанку вчора схвалив парламентський комітет з питань фінансів і банківської діяльності. Розгляд кандидатури Сергія Арбузова пройшов без преси - глава комітету Олександр Пеклушенко відмовився акредитувати на засідання журналістів. Сьогодні, за словами голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, парламент схвалить відставку глави НБУ Володимира Стельмаха і затвердить Арбузова на цій посаді на сім років.
Про можливість такої кадрової ротації банкіри почали говорити відразу ж після призначення Арбузова першим заступником голови НБУ. "Це було питання часу, рано чи пізно таке призначення мало відбутися", - вважає співвласник Дельта Банку Микола Лагун. Однак фінансисти не очікували її на цьому тижні, оскільки, за даними джерел, минулого тижня президент запевнив Володимира Стельмаха, що той залишиться на посаді ще на 2 роки, незважаючи на похилий вік (18 січня йому виповниться 72 роки). "Представники МВФ пояснили президенту, що під Арбузова, якого вони не розуміють, грошей не дадуть, і президент сказав Стельмаху, що не звільнить його", - сказав голова правління одного з великих банків. Джерело, знайоме з представниками МВФ, заявило, що не знає нікого, хто міг би сказати таке президенту. "МВФ важливо, щоб виконувалися параметри меморандуму, які вони визначили, а хто це буде робити - не важливо", - сказав він.
Втім, джерело в НБУ підтвердило факт зустрічі в адміністрації президента. "Але в понеділок все змінилося, була дуже жорстка розмова з головою, - розповів він .- Ціна питання - 15-16 млрд грн до бюджету, які президент просив знайти. Стельмах сказав, що таких грошей знайти не зможе і останній мільярд з прибутку НБУ вже перераховано. Тоді президент і прийняв нове рішення". За його словами, з присутніх "на папері" 23 млрд грн на рахунках казначейства на 22 грудня було всього 1,5 млрд. На питання, чи здатний новий глава НБУ покрити різницю, джерело відповіло, що навряд чи.
Про 34-річного Сергія Арбузова, який працює в НБУ лише з 1 вересня, банкірам майже нічого не відомо. Свою кар'єру він розпочав у Костянтинівському філіалі (Донецька область) ПриватБанку, в той час як його мати - Валентина Арбузова - була директором Донецького регіонального управління ПриватБанку. У 2003 році Сергій Арбузов у віці 27 років очолив донецький УкрБізнесБанк, головою наглядової ради якого був нинішній голова Державної податкової служби Олександр Папаїка.
Знайомі з Арбузовим банкіри неофіційно називають його "багаторічним казначеєм сім'ї Януковича". Вони стверджують, що в орбіту інтересів сім'ї Януковича входить 4 невеликі банки, серед яких і Всеукраїнський банк розвитку. Головою правління цієї установи є Валентина Арбузова, а сам банк підконтрольний синові президента - Олександру Януковичу.
Банкіри говорять про майбутнього главу НБУ як про професіонала. "Він прийшов безпосередньо з банківського бізнесу з глибоким розумінням бізнес-процесів", - сказав голова правління Ощадбанку В'ячеслав Козак. "За півроку перебування в НБУ Арбузов не зробив ніяких необдуманих вчинків, - зазначив голова правління ВТБ Банку Вадим Пушкарьов.- Він не став піаритися, набирався знань і поки не наробив помилок".
Інші банкіри в неофіційних розмовах пояснюють підтекст такої хорошої публічної реакції - з Кабміну і Нацбанку "пішла рознарядка" коментувати ротацію в НБУ тільки позитивно або нейтрально, тоді як самі банкіри "в шоці від призначення і готові пакувати речі", розуміючи, що незалежність регулятора втрачена. Можливість фінансування бюджету вони бачать лише за рахунок багаторівневого продажу держоблігацій. За словами одного з казначеїв, НБУ з вівторка почав активний продаж ОВДП зі свого портфеля, але навряд чи регулятор зможе до кінця року зібрати з ринку більше 4 млрд грн.
Лагун відзначає, що таким спробам емісії голова НБУ повинен вміти "сказати ні". "По першому враженню Арбузов володіє цією якістю, - сказав він .- Але дуже важливо, з якою командою він буде працювати, хто буде радити". За словами джерела, першим заступником голови НБУ може знову стати Анатолій Шаповалов.
Фінансисти сподіваються, що змін у монетарній політиці держави не буде. "Основна увага в діяльності центробанку зараз буде спрямована на контроль інфляційних процесів і стабільність курсу валюти", - впевнений В'ячеслав Козак. "Є очікування того, що Нацбанк буде рухатися в бік лібералізації валютного ринку, і за домовленістю з МВФ до березня наступного року відбудеться відкриття форвардного ринку, а також розгляд проведення операцій валютних свопів", - сказав заступник голови Сітібанку Владислав Сочинський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас