Ляпіна: Податковий кодекс викличе масу питань у бухгалтерів і самих підприємців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ляпіна: Податковий кодекс викличе масу питань у бухгалтерів і самих підприємців

Казна та Політика
1629
Перше, що ми отримаємо стосовно Податкового кодексу - масу запитань від бухгалтерів і самих підприємців. Про це під час відеоконференції на focus.ua розповіла народний депутат від НУ-НС, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна.
За її словами, незрозуміло, як рахувати податок, наприклад, на прибуток, як рахувати збитки попередніх періодів при переході на облік за новими правилами.
"У нас було раніше таке поняття, як офіційне роз'яснення податкової, яким вони часто зловживали, тобто надавали роз'яснення, які носили фактично нормативно-правовий характер. На підставі нового кодексу податківці давати роз'яснення вже не можуть. Вони можуть надавати лише консультації за зверненням громадян або суб'єктів господарювання і свої внутрішні акти. Ось зараз низку проблем вони і намагаються врегулювати своїми внутрішніми актами", відзначає Ляпіна.
Питання номер один, на думку Ляпіної, стосується 400 тис. суб'єктів малого бізнесу, які торгували на ринках і платили фіксований податок. "Половина податківців говорила, що він є, а половина говорила, що його немає, - зазначає депутат.
Фіксований податок існує в кодексі на підставі збережених кількох абзаців ст.14 та Декрету Кабінету міністрів про прибутковий податок з громадян, хоча сам декрет скасовано ще з 2002 року. А Податковим кодексом, прикінцевими положеннями ці норми залишені. Вони суттєво спрощують, порівняно з єдиним податком, умови існування торговців на ринку. Тому торговці і хотіли їх залишити. Чому виникла колізія? Тому, що в тих параграфах, які нібито залишили, істотною умовою набуття права платити фіксований податок була умова оплати ринкового збору. А ринковий збір Податковим кодексом скасовано! Ось половина податківців враховували цю обставину, а половина - ні".
Друга колізія на думку Ляпіної - з соціальними внесками. Якщо підприємці до 1 січня платили мінімальний пенсійний внесок, який становить 32% від мінімальної заробітної плати (близько 300 грн.), Тепер вони будуть платити мінімальну ставку єдиного соціального внеску. А вона варіюється від 36 до 46% від мінімальної зарплати.
"Тому що це вже не тільки внесок до Пенсійного фонду, а всі соціальні внески, і вони варіюються від ступеня ризику. Наприклад, якщо ваш бізнес - автоперевезення, то ступінь ризику зростає, відповідно, для них єдиний соціальний внесок зростає. По-друге, підприємці ще не знають, як користуватися нормами про єдиний внесок. Ніхто не знає. Відомо лише одне, що адмініструвати цей податок буде Пенсійний фонд і він, принаймні, повинен хоча б повідомити рахунки, на які треба перераховувати гроші", - відзначає Ляпіна.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас