Депутати хочуть підвищити інвестпривабливість будівництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати хочуть підвищити інвестпривабливість будівництва

Казна та Політика
250
8 грудня на засіданні профільного комітету ВР України було схвалено законопроект "Про регулювання містобудівної діяльності". Прогресивні зміни, які на перший погляд вносить документ, на ділі можуть мати двоякий ефект. Зокрема, створювати режим сприяння для "потрібних" забудов і "своїх" забудовників, для решти ж створювати додаткові перешкоди, сприяючи виникненню непрозорих схем.
Головним декларованим плюсом законопроекту є скорочення дозвільних процедур з 400 до 60 днів. Так, забудовник буде мати справу з Головархітектурою, яка буде займатися оформленням всіх необхідних документів. При цьому, якщо протягом 60 днів забудовник не отримає відповіді, згідно з принципом "мовчазної згоди", який визначений законом, документ вважається погодженим. Як відзначають автори законопроекту, куди належать самі забудовники, такий підхід може знизити вартість житла приблизно на 20%. Адже досі непрозорі схеми видачі дозволів на будівництво робили вартість житла дорожчою. З іншого боку, ст. 41 законопроекту передбачає широкий спектр повноважень інспекцій архітектурно-будівельного контролю, починаючи від витребування різних документів і закінчуючи правом призупинити будівництво.
"Згідно з цим проектом, інспектор - слідчий, прокурор і суддя в одній особі", - коментує народний депутат України Віктор Матчук. Таким чином, пройшовши всю "революційну" погоджувальну процедуру за 60 днів, забудовник може так і не почати будівництво.
Законопроект вводить європейські поняття зонінгу та містобудівного кадастру. Це передбачає, що територія розбивається на умовні зони, кожна з яких має чітко визначені параметри (максимальна висотність будівель, техпараметри споживання енергоресурсів тощо).
"Інвестор ще на етапі отримання права на земельну ділянку буде розуміти, що він має право побудувати в даному районі і з якими проблемами може зіткнутися. Це істотно прискорить інвестиційні процеси", - говорить керуючий партнер адвокатського об'єднання Arzinger Тимур Бондарєв. Однак Головархітектурі необхідно ще розробити такий зонінг, а на це потрібні кошти, яких поки немає. Хоча, як прокоментував "Інвестгазеті" заступник начальника головного управління містобудування і архітектури КМДА Андрій Вавриш: "Ми будемо робити все, щоб встигнути в поставлені терміни".
У разі відсутності зонінгу для тієї чи іншої території забудовник може замовити його в Головархітектурі. Можна припустити, що навряд чи він замовить те, що йому не підходить. А низка спрощених процедур, які вводить законопроект про забудову територій (скасовані експертиза органів державного культурного успадкування і екологічна експертиза, громадськість усунуто від розробки генпланів, зонінгу і детальних планів територій), тільки посприяють прийняттю потрібного рішення.
Незважаючи на декілька "але" і слабку обізнаність громадськості, законопроект планують прийняти до кінця поточного року.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас