Латвія з січня 2011 р. отримає знижку на російський газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Латвія з січня 2011 р. отримає знижку на російський газ

Енергетика
323
Латвія з січня 2011 р. отримає знижки на російський газ. Відповідаючи на запитання РБК, з чим пов'язаний той факт, що "Газпром" пішов на знижки латвійській стороні, в управлінні інформації газового концерну відповіли, що "відповідно до положень чинного контракту, ціна на газ, що поставляється, узгоджується на певний період, а не на весь контрактний термін, що дає можливість удосконалювати порядок її визначення, що й сталося, беручи до уваги кризові явища в економіці в світі".
Крім того, в результаті переговорів сторони досягли угоди про збільшення обсягів поставок газу "Газпромом" до Латвії в 2011 р. до докризового рівня, відзначили в управлінні інформації "Газпрому".
У "Газпромі" також пояснили, що "ціна на газ у Латвії визначається за формулою залежно від цін на альтернативні види палива та узгоджується в двосторонньому порядку. Згідно з умовами контракту, домовленості щодо цінових умов поставок газу є комерційною інформацією". Відповідаючи на запитання про те, чи можуть такі знижки бути стосовно інших європейських споживачів, РБК пояснили, що "в даний час такі переговори і ведуться з урахуванням кон'юнктури ринку".
У латвійських ЗМІ пройшла інформація про те, що з 2011 р. ціна постачань російського газу до Латвії буде знижена на 15%. Повідомляється, що з такою пропозицією виступив голова уряду РФ Володимир Путін під час переговорів з членами делегації на чолі з президентом Латвії Валдісом Затлерсом у Москві.
За даними європейських експертів, Латвія є однією з найбільш залежних від поставок російського газу країн Євросоюзу. Як гскзано в підготовленій нещодавно доповіді Європейського центру з питань міжнародної економічної політики (ECIPE), Болгарія і Латвія найбільш уразливі в ЄС до можливих зривів постачань російського газу, тоді як найменш чутливими у цьому сенсі державами є Нідерланди і Португалія. За даними латвійських експертів, на сьогоднішній день вартість російського газу для Латвії становить близько 280 дол за 1 тис. куб. м, при цьому для кінцевих споживачів газ обходиться набагато дорожче. ВАТ "Газпром" володіє 34-відсотковою часткою в Latvijas gaze - латвійської монополії в сфері транспортування, зберігання і розподілу природного газу в цій прибалтійській республіці.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас