Парламент зобов'язав міноритаріїв продавати свої частки на вимогу власників 95% акцій АТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент зобов'язав міноритаріїв продавати свої частки на вимогу власників 95% акцій АТ

Казна та Політика
351
Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до закону "Про акціонерні товариства" (АТ), що передбачає надання власникам 95% акцій АТ права вимагати у міноритарних акціонерів продажу їхньої частки.
Як повідомляється на веб-сайті парламенту, "за" прийняття законопроекту в середу проголосували 244 народні депутати.
Раніше відповідний законопроект "Про внесення змін до закону "Про акціонерні товариства" (№6216), авторами якого виступили депутати від Партії регіонів Юрій Воропаєв і Володимир Мальцев, був відправлений на доопрацювання в профільний комітет.
Відповідно до зауважень юридичного управління ВР, норма закону, яка передбачає можливість примусового викупу мажоритарним акціонером у міноритарія пакета акцій, порушує Конституцію.
Разом з тим, під час засідання Верховної Ради в середу Ю.Воропаєв наголосив, що юристи Верховної Ради посилаються на норми Конституції, які захищають приватну власність від націоналізації, тоді як зазначена норма закону стосунку до націоналізації не має.
При цьому він навів приклад, що така норма існує в усіх європейських країнах з варіюючим відсотком: в Англії та Австрії - 90%, Росії - 95%, у Швейцарії та Італії - 98%.
Разом з тим, як раніше повідомлялося, деякі учасники фондового ринку вважають введення такої норми передчасним, вважаючи, що вона може спровокувати масований відтік ліквідності з українського ринку акцій, що призведе до фактичного знищення біржової торгівлі в Україні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас