Нарахування з 1 січня 2011р пені за несвоєчасну оплату житлокомпослуг незаконне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нарахування з 1 січня 2011р пені за несвоєчасну оплату житлокомпослуг незаконне

Казна та Політика
1671
Національна Федерація профспілок України (НФПУ) вважає незаконним введення з 1 січня 2011 пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг і закликає населення не підписувати договори з житлово-комунальними організаціями, що передбачають її стягнення.
Заступник голови НФПУ Григорій Кабанченко вважає, що для набрання чинності закону, який передбачає стягнення такої пені, необхідно внести зміни до низки інших законів, повідомляє прес-служба профспілок.
Зокрема, стверджує Кабанченко, такі зміни мають бути внесені до законів "Про житлово-комунальні послуги", "Про теплопостачання", "Про питну воду та питне водопостачання".
"Внесені зміни повинні чітко визначати розмір пені та її максимальну величину. Лише після цього можна говорити про можливість її нарахування та стягнення", - підкреслив Кабанченко.
За його словами, на сьогоднішній день єдиною підставою для нарахування пені може бути ст. 20 закону "Про житлово-комунальні послуги", згідно з якою вона може нараховуватися тільки у випадку, якщо це передбачено законом або договором між постачальником відповідних послуг та споживачем.
"Враховуючи це, профспілки звертаються до всіх громадян України, бути пильними і не підписувати договорів з житлово-комунальними установами до моменту законодавчого врегулювання питання щодо розміру та величини пені", - йдеться в повідомленні прес-служби.
Як повідомлялося, 17 грудня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення зміни до статті 2 Закону України "Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги", згідно з яким з 1 січня відновлюється нарахування пені. 21 грудня президент України Віктор Янукович підписав цей закон.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас