Тігіпко: ВР почне розгляд пенсійної реформи в лютому 2011 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: ВР почне розгляд пенсійної реформи в лютому 2011 року

Казна та Політика
7689
У перших числах лютого 2011 р. відбудеться перше голосування у Верховній Раді (ВР) України щодо пенсійної реформи. Таку думку висловив віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко в Тернополі під час представлення нового глави ОДА Валентина Хоптяна, передає кореспондент РБК-Україна.
"Приблизно весь лютий буде тривати обговорення запропонованої урядової пенсійної реформи в парламенті, але вже з середини місяця, з можливими депутатськими поправками, будуть перші конкретні зміни по пенсійній системі", - заявив Тігіпко.
Нагадаємо, раніше спікер парламенту Володимир Литвин заявляв, що ВР розгляне законопроект про пенсійну реформу на наступній сесії. "На цій сесії я не бачу можливості, потенціалу і часу для того, щоб розглянути цей закон, тому що у нас є проблема з законами, які стосуються корупційної діяльності, які мають набрати чинності з 1 січня", - заявив Литвин.
20 грудня Кабінет Міністрів вніс до ВР законопроект про заходи з проведення пенсійної реформи в Україні.
Зокрема, законопроектом пропонується "поступово підвищити пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років, щорічно збільшуючи його на 6 місяців, починаючи з 1 лютого 2011 р., для чоловіків, які працюють на державній службі, - до 62 років з 2013 р." Крім того, вік жінок для отримання державної соціальної допомоги підвищиться з 58 до 63 років.
Для отримання пенсії за віком, згідно з законопроектом, мінімально необхідний страховий стаж підвищиться втричі - з 5 до 15 років.
Також, згідно із законопроектом, буде збільшена вислуга років для отримання пенсій військовослужбовцям, які звільняються через реформи Збройних сил України. Зокрема, особам, які звільняються з військової служби на підставі нормативно-правових актів, прийнятих у зв'язку з реформуванням ЗС України, пенсія буде обчислюватися по досягненні 45-річного віку та за наявності не 15 років вислуги, а 20 календарних років вислуги. Також, згідно з проектом закону, її розмір складе не 40% від грошового забезпечення із збільшенням цього розміру на 2% за кожний наступний рік, а в розмірі 50%.
Нагадаємо, згідно з проектом держбюджету-2011, витрати на Пенсійний фонд в 2011 р. пропонується зменшити на 14% - до 58 млрд 258 млн 954,3 тис. грн. У 2010 р. на ці потреби було передбачено 67 млрд 770 млн 853 тис. грн.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів планував передати у ВР проект закону про пенсійну реформу, щоб виконати умову Міжнародного валютного фонду і отримати до кінця року транш у розмірі 1,6 млрд дол.
16 листопада місія МВФ досягла угоди з урядом України про завершення на рівні експертів першого перегляду схваленої в липні програми stand-by на суму 15,2 млрд дол. і буде рекомендувати раді директорів виділити Києву до кінця 2010 р. другий транш на 1,6 млрд дол. При цьому влада повинна виконати низку додаткових зобов'язань, серед яких - подати до ВР законопроект про пенсійну реформу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас