"Ъ": Президент потряс гілки влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Президент потряс гілки влади

1743
Президент Віктор Янукович звернувся до парламенту із проханням відправити у відставку главу НБУ Володимира Стельмаха і призначити на цю посаду його нинішнього заступника Сергія Арбузова. Крім того, глава держави змінив міністра охорони здоров'я і голів Тернопільською і Львівською обласних держадміністрацій.
Серія кадрових указів була оприлюднена на сайті президента вчора пізно увечері. Віктор Янукович відправив у відставку голову Львівської обласної держадміністрації (ОДА) Василя Горбаля. На посаду, що звільнилася, переведено голову Тернопільської ОДА Михайла Цимбалюка, а замість нього призначений Валентин Хоптян, який з червня цього року очолював Підволочиську райдержадміністрацію Тернопільської області.
Василь Горбаль розповів, що рішення відправити його у відставку було прийняте за підсумками його зустрічі із президентом 20 грудня. "Було прийнято рішення про мою подальшу роботу в парламенті", - зазначив він. Як відомо, пан Горбаль, всупереч Конституції, не склав депутатський мандат при переході на роботу до ОДА.
"Я солдат, куди накажуть, туди і йду служити на благо держави. А Львівська область мені знайома", - прокоментував свій перехід із Тернополя до Львова Михайло Цимбалюк.
Віктор Янукович також змінив міністра охорони здоров'я - замість Зиновія Митника на цю посаду призначений Ілля Ємець, який до цього очолював науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії.
Для зміни глави Нацбанку президентові, за Конституцією, необхідна згода Верховної ради. Пан Янукович направив до парламенту два подання - про відставку нинішнього глави НБУ Володимира Стельмаха і про призначення Сергія Арбузова, першого заступника глави Нацбанку.
"Це прогнозована ротація. По-перше, у Стельмаха всі вікові обмеження пройдено (18 січня йому виповниться 72 роки.- ред.). По-друге, в банківській сфері, ситуація в якій зараз далека від ідеальної, необхідні реформаторські дії. Думаю, що Володимир Стельмах залишиться в НБУ радником, його досвід дуже цінний", - заявив голова правління ВТБ Банку Вадим Пушкарьов.
Голосування із питання зміни глави Нацбанку планується провести в стислі терміни. Джерело в НБУ повідомило, що вже на 24 грудня призначено розширене засідання правління НБУ за участю керівників найбільших банків, на якому передбачається представити Сергія Арбузова як нового главу центробанку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас