Уряд продовжує "закопувати" гроші в шахти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд продовжує "закопувати" гроші в шахти

Енергетика
527
Перед тотальною приватизацією вугільних підприємств уряд продовжує "закопувати" у них колосальні кошти, пишуть "Коментарі".
Днями стало відомо, що ДП "Вугілля України", яке виступає монополістом у сфері закупівель вугілля у держпідприємств галузі, ще в жовтні залучило до ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" ("Укрексімбанк") кредит у розмірі 1 млрд грн.
За офіційною версією, отримані кошти повинні піти "на технічне переозброєння і розвиток підприємств галузі". За словами екс-міністра вуглепрому Юрія Ященка, спочатку передбачалось залучити цю позику строком на три роки, але довелося погодитись на рік. До речі, за відсотковою ставкаю із держскарбниці до держбанку доведеться відрахувати додатково 183 млн грн.
Цікаво й інше - чому при укладенні цього контракту жоден державний чиновник або контролюючий орган не зацікавилися, яким "технічним переозброєнням і розвитком підприємств галузі" може займатися структура, що займається посередницькою діяльністю із продажу вугілля? Більш того, за задумом тепер уже колишнього глави Мінвуглепрому, ДП "Вугілля України", виступаючи у ролі позичальника, розподілятиме кошти через інвестиційний фонд підтримки державних вуглевидобувних підприємств. Кого призначили розподільником цього так званого "фонду", вугільні відомства тримають у секреті. у будь-якому разі, за всю цю "інвестиційну діяльність" платити буде пересічний український платник податків.
Втім, це не єдиний кредит, яким Мінвуглепром "вибухнув" напередодні своєї ліквідації. Так, Мінвуглепром у вересні встиг укласти під державні гарантії рамкову угоду по фінансову співпрацю із Державним банком розвитку КНР, що передбачає можливість виділення українській стороні кредитів у розмірі до $1 млрд на розвиток державного вугільного сектора. Йдеться навіть не про живі гроші, а про технічний ленд-ліз.
Все це "накачування" галузі "дорогими" грошима нібито на "розвиток і переозброєння" виглядає вельми підозріло, якщо пригадати про те, що до кінця 2011 року в галузі не повинно залишитися жодного державного вуглевидобувного підприємства. Нагадаємо, що під обіцяне роздержавлення вуглепрому шахти розділили на три групи. У першу привабливу групу включили тих, кого якраз і приватизують за рік. Це 34 із 120 вуглевидобувних підприємств України. На них, по суті, давно визначилися покупці. 63 шахти зависли у повітрі, балансуючи між першою групою і тими, на кому вже поставлено клеймо "закрити". А тепер питання: які шахти повинні "розвиватися і переозброюватися" за рахунок кредитів, узятих в "Укрексімбанку" і Держбанку розвитку КНР? Явно не ті, які йдуть під закриття. Можливо, йдеться про 63 шахти, які "зависли" і їх необхідно зробити привабливими для покупця. Проте, це далеко не факт.
Так, наприклад, у нинішньому році майже 1,5 млрд грн. бюджетних коштів було вкладено у ДП "Свердловськантрацит" і "Ровенькиантрацит", які в рамках угоди про "державно-приватне партнерство" вже практично стали частиною "Донбаської паливно-енергетичної компанії" Ріната Ахметова .
А, між іншим, не кредитами єдиними живі вугільні чиновники. Ті ж міністерські чиновники запитали "на розвиток" ні багато, ні мало цілих 19,7 млрд грн. з бюджету. Подібна сума навіть і не снилася жодному куди більш витратному і ефективному державному відомству. Правда, у підсумковому варіанті держбюджету об'єднаному "Мінпаленерго-мінвуглепрому" знову ж таки "на розвиток" вугільної галузі виділять "всього" 7,4 млрд грн. За логікою, всі ці кошти мають бути витрачені на закриття безперспективних шахт і вирішення всіх пов'язаних з цим процесом соціальних проблем. Проте, оскільки в графі витрат знову значиться "на розвиток", ніхто не гарантує, що бюджетні кошти не попливуть на ті шахти, які фактично вже знаходяться у приватних руках.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас