НБУ підвищів привабливість своїх мобілізаційних інструментів і допустив до них всі банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ підвищів привабливість своїх мобілізаційних інструментів і допустив до них всі банки

Казна та Політика
427
Національний банк України (НБУ) в останні дні істотно розширив спектр мобілізаційних інструментів, які пропонуються банкам, і підвищив прибутковість таких інструментів, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" учасники фінансового ринку.
За їх словами, якщо в перших числах поточного місяця депозитні сертифікати НБУ пропонувалися із прибутковістю від 0,2% до 4% річних (залежно від терміну обігу - від двох до 57 днів), то 20 грудня ці ж інструменти пропонуються із прибутковістю від 1% до 5%.
При цьому Нацбанк допустив до участі у тендерах із розміщення депозитних сертифікатів банки, які мають перед ним пролонговану заборгованість із кредитів рефінансування.
Як пояснив агентству представник одного із банків, раніше банки, що отримали в період кризи кредити рефінансування і в подальшому продовжили їх, не допускалися до участі у таких тендерах. Таким чином, НБУ прагнув стимулювати банки достроково повертати кредити рефінансування.
"Допуск всіх банків до проведення тендерів із розміщення депозитних сертифікатів є позитивним кроком з боку центрального банку, оскільки раніше в ці інструменти, по суті, могли вкладатися лише дочки іноземних банків. Адже у нас в період кризи лише іноземці не брали рефінансування в НБУ", - сказав співрозмовник агентства.
Крім цього, Нацбанк щодня виставляє на продаж зі свого портфеля державні цінні папери із погашенням у вересні 2011 року, при цьому 20 грудня ці папери котирувалися НБУ із прибутковістю 11% річних, що перевищує прибутковість аналогічних інструментів, пропонованих Мінфіном на первинних аукціонах.
Крім того, в другій половині дня понеділка Нацбанк відновив операції двостороннього котирування державних цінних паперів зі свого портфеля. Такі операції передбачають продаж Національним банком державних цінних паперів зі свого портфеля із зобов'язанням регулятора з їх зворотного викупу на першу вимогу їх тримача. Прибутковість паперів, пропонованих до двостороннього котирування, становить 9,5% річних.
Джерело у Нацбанку відзначило, що підвищення активності НБУ із проведення мобілізаційних операцій пояснюється сезонною активізацією витрачання коштів урядом. "Уряд під кінець року традиційно багато витрачає грошей, а Нацбанк в цей час, під кінець року, традиційно прагне нівелювати вплив бюджетних витрат на грошово-кредитний ринок. Отже тут немає нічого незвичайного. Ситуація за своєю суттю буденна і процес знаходиться повністю під контролем", - зазначив представник НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас