Венеціанська комісія: КС час визначити дату парламентських виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венеціанська комісія: КС час визначити дату парламентських виборів

Казна та Політика
307
Комісія Ради Європи "За демократію через право" (Венеціанська комісія) наполягає, аби Конституційний суд України визначився із датою чергових парламентських виборів. Про це сьогодні на прес-конференції заявила член Венеціанської комісії від України Марина Ставнійчук.
"Венеціпнськакомісія звертає увагу, що, виходячи із положень Конституції, парламентські вибори мають відбутися в останню неділю березня 4 року повноважень парламенту", - нагадала Ставнійчук.
За її словами, водночас Венеціанська комісія наполягає, аби за ситуації, коли на зміну Конституції редакції 2004 роки прийшла Конституція-1996, Конституційний суд "як орган, який створив таку невизначеність, (повинен) швидше вирішити це питання".
Нагадаємо, вже близько 2 місяців без розгляду у КС знаходиться звернення Центральної виборчої комісії відносно терміну повноважень парламенту, що діє, і дати виборів до Верховної Ради.
Венеціанська комісія також закликала Україну "до прозорого, відкритого конституційного процесу", в якому повинні брати участь як влада, так і опозиція, заявила Марина Ставнійчук.
За її словами, рекомендації комісії повинні стати серйозним застереженням для української влади.
"Застереження Венеціанської комісії має стати досить серйозним для дій влади у майбутньому конституційному процесі", - сказала вона на прес-конференції у Києві.
"Подальше ігнорування позицій Венеціанської комісії може мати серйозні наслідки для органів державної влади", - підкреслила вона.
Ставнійчук зазначила, що в цілому "дух і тональність документа (рекомендації Венеціанської комісії відносно конституційних процесів) свідчать про одне - Україні в конституційних питаннях є над чим задуматися".
Марина Ставнійчук також зазначила, що Венеціанська комісія рекомендує Україні при прийнятті виборчого законодавства узяти за основу Виборчий кодекс, розроблений парламентом.
Вона підкреслила, що комісія в цілому схвалює цей проект і рекомендує прийняти виборче законодавство "на базі кодексу". За словами представниці України в комісії, цей проект містить цілу низку положень, які відповідають європейським принципам. "Важливо, аби в цьому напрямі приймалося законодавство України", - підкреслила вона.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас