Будівельна компанія дружини Лужкова оцінена у 400 млн дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будівельна компанія дружини Лужкова оцінена у 400 млн дол

Казна та Політика
775
З'явився новий претендент на активи Олени Батуріної, вартість яких бізнесвумен оцінювала в 3 млрд дол. Проекти "Інтеко" може придбати підприємець Василь Анісімов, контролюючий девелоперську компанію Coalco і 20% гірничодобувного холдингу "Металоінвест". Будівельні активи дружини Юрія Лужкова В.Анісімов оцінив в 400 млн дол., розповідає обізнане джерело. У "Інтеко" заявляють, що покупку компанії за таку суму можна розцінити як рекет.
Підконтрольна Василю Анісімову компанія Coalco обговорює з Оленою Батуріної можливість викупу її активів, розповів РБК daily джерело, близьке до переговорів. За його словами, особливий інтерес для бізнесмена представляють московські активи "Інтеко". У портфелі самої Coalco перебуває дев'ять девелоперських проектів в Москві загальною площею більше 1,5 млн кв. м, а також 23 тис. га підмосковної землі (у тому числі в рамках проекту "Велике Домодедово").
Власник великої девелоперської компанії стверджує, що пан Анісімов запропонував пані Батуріної продати "Інтеко" за 400 млн дол., проте бізнесвумен погодилася поступитися свій бізнес лише за 500 млн дол. Джерело в оточенні Василя Анісімова підтвердив інтерес бізнесмена до активів "Інтеко ", однак зауважив, що про покупку всієї компанії" Інтеко "сьогодні мова не йде. Зараз Coalco оцінює південні проекти забудовника - житлове будівництво в Ростові-на-Дону, Краснодарі і Сочі. Учасники ринку скептично оцінюють інвестпривабливість регіональних проектів "Інтеко". Ці активи не відрізняються ліквідністю, а носять характер соціального навантаження, відзначають експерти. "Ринки нерухомості цих міст сьогодні перенасичені, мають багато завислих, нездійсненних проектів", - пояснює комерційний директор ДК "Піонер" Дмитро Отяковській.
Експерти не можуть точно оцінити південні активи "Інтеко". "Виграний на торгах право на забудову ділянки в Ростові-на-Дону нічого не стоїть", - розмірковує президент ІГ "Покров" Микола Крайнов. На його думку, ділянку в Сочі (7,5 га на Курортному проспекті) може коштувати не більше 22,5 млн дол., краснодарський проект будівництва житла економ-класу на 62 га - 160 млн дол (за умови, що земля знаходиться в власності).
У прес-службах Coalco і "Металоінвесту" минулої п'ятниці відмовилися коментувати інформацію про покупку девелоперських активів Олени Батуріної. У "Інтеко" спростували лише факт підписання будь-яких договорів з участю Coalco. У компанії також зауважили, що вартість бізнесу значно перевищує звані 400 млн дол. Гіпотетичну продаж компанії за цю суму в "Інтеко" назвали "фактом рекету, з чим, очевидно, будь-які шановні структури пов'язані бути не можуть".
У травні цього року Олена Батуріна заявила, що вартість чистих активів "Інтеко" з урахуванням її зобов'язань перевищує 3 млрд дол. Враховуючи ситуацію, що склалася навколо персони пані Батуріної і її бізнесу, продавець повинен надати знижку не менше 50%, вважає керуючий партнер компанії Blackwood Костянтин Ковальов.
Навесні в активній стадії будівництва у "Інтеко" перебувало 700 тис. кв. м житлової і комерційної нерухомості, інвестиційна вартість якої оцінювалася в 900 млн дол. Земельний банк "Інтеко" нараховує 400 га, менше половини яких знаходиться в столиці, запевняла навесні пані Батуріна. За словами джерела в уряді Москви, через різні структури дружина Юрія Лужкова контролює столичні майданчики з потенційною ємністю забудови 10 млн кв. м. У "Інтеко" найцікавіші активи, визнає пан Отяковській. За його словами, 90% майданчиків і проектів девелопера "ретельно оформлені і упаковані".
За словами джерела РБК daily у Газпромбанку, розпродаж активів Олена Батурина почала ще до кризи. Тоді дружина московського мера звернулася з діловою пропозицією в підконтрольну братам Ковальчукам керуючу компанію "Лідер" (управляє пенсійними резервами, в тому числі НВФ "Газфонд", "Газпромбанк-фонд" і ВАТ "СОГАЗ"). Однак угода не відбулася. Топ-менеджер іноземній консалтингової компанії відзначає, що КК "Лідер" ще вивчає можливість купівлі активів "Інтеко". У прес-службі КК не змогли прокоментувати це питання.
Цієї осені ВТБ запропонував Олені Батуриній продати "Інтеко" за 300 млн дол., при цьому заборгованість девелопера перед банком перевищує 1 млрд дол., стверджують джерела РБК daily на девелоперському ринку. Проте продавця не влаштувала ціна. У жовтні в прес-службі ВТБ заявили РБК daily, що банк не веде оцінку об'єктів "Інтеко" з метою їх покупки, тоді як інвест підрозділ "ВТБ Капітал" розглядає всі цікаві проекти на ринку. У "ВТБ Капітал" тоді повідомили, що вигідних пропозицій з боку "Інтеко" в інвесткомпанію не надходило. У прес-службі "Інтеко" заперечували факт будь-яких домовленостей з ВТБ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас