За "неправильні" ціни магазини будуть оштрафовані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За "неправильні" ціни магазини будуть оштрафовані

Казна та Політика
416
ВРУ прийняла за основу законопроект, що передбачає посилення штрафних санкцій за порушення порядку встановлення цін та націнок на продукцію на споживчому ринку, а також за невиконання вимог держорганів щодо усунення відповідних порушень.
Про це повідомляє інформаційне управління ВР.
Відповідно до законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань ціноутворення (щодо вдосконалення контролю за цінами на споживчому ринку) N7264 від 18 жовтня 2010 р., штрафи на посадових осіб за порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів, а також знижок, націнок, доплат до них хочуть підвищити до рівня від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-680 грн.) (на сьогодні 5-10, або 85-170 грн.). Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню, спричинять накладення штрафу вже не в розмірі 10-15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-255 грн.), як сьогодні, а вже - від 30 до 60 (510-1020 грн.).
"Роздрібні торговельні мережі стягують з постачальників додаткову плату за право розміщення в мережі товарів, рекламні та інші послуги, в тому числі на товари, що мають вирішальне соціальне значення, і це призводить до зростання цін", - пояснюють автори проекту.
Також пропонується підвищити штрафні санкції за невиконання вимог уповноважених органів з держконтролю (нагляду) за цінами. Так, невиконання законних вимог посадових осіб уповноважених органів з держконтролю (нагляду) за цінами щодо усунення порушень порядку формування, встановлення і застосування цін, надання недостовірних даних, ненадання документів органам державного контролю за цінами і створення перешкод для виконання покладених на них обов'язків - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-850 грн.) (сьогодні 9-18, або 153-306 грн.).
Крім того, розробники документа вважають, що введення інституту типових договорів щодо обороту продукції і товарів, на які встановлено державні фіксовані та регульовані ціни, дасть можливість не допустити схиляння постачальника до здійснення угоди на невигідних для такого підприємства умовах.
Для цього автори вводять визначення відповідного терміна. Так, схиляння постачальника до здійснення угоди на невигідних умовах щодо обороту продукції і товарів, на які встановлено державні фіксовані та регульовані ціни, є спонукання постачальника замовником, безпосередньо або через посередника, до скоєння:
- угод, істотні умови яких суперечать змісту типових договорів, затверджених центральним органом виконавчої влади з питань економічної політики за погодженням з Антимонопольним комітетом України щодо обороту продукції і товарів, на які встановлено державні фіксовані та регульовані ціни;
- та/або надання постачальником певних переваг замовнику без достатніх на те підстав, які порушують співвідношення майнових інтересів сторін і позбавляють постачальника того, на що він розраховував до здійснення операції.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас