Лідери ЄС узгодили постійний механізм захисту єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідери ЄС узгодили постійний механізм захисту єврозони

Казна та Політика
305
Присутні в Брюсселі глави урядів 27 країн ЄС домовилися, що до 2013 р. замість існуючого нині тимчасового фонду екстреної допомоги обсягом близько 750 млрд євро (1 трлн дол.) буде діяти Європейський механізм фінансової стабільності (EFSF), передає ВВС.
Таким чином, лідери країн Євросоюзу домовилися про постійний механізм надання допомоги країнам, чиї боргові проблеми загрожують стабільності всієї єврозони.
Голова Європейської Ради Херман ван Ромпей заявив, що лідери ЄС готові зробити все, що потрібно для захисту європейської валюти.
У свою чергу, глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу закликав глав національних урядів втілити слова у справи. "Зараз наше завдання утримати курс. Йти, а не розмовляти. І довести всім, хто передрікав крах нашої спільної валюти, що вони помилялися", - заявив він.
Відзначимо, в досягнутій угоді йдеться, що будь-яка країна, якій потрібні фінансові вливання задля підтримки стабільності, повинна сама вжити заходів для боротьби з дефіцитом і боргами. "Надання необхідної фінансової допомоги в рамках прийнятого механізму буде здійснюватися при дотриманні суворих умов", - сказано в тексті угоди за підсумками зустрічі в Брюсселі.
Як кажуть дипломати, узгоджена схема з підтримки стабільності єврозони вимагає внесення змін до Лісабонського договору - ключову угоду Європейського союзу. За їх словами, в Лісабонський договір буде потрібно додати всього дві пропозиції. Внесення таких поправок може бути затверджено за спрощеною схемою, заявляють в Євросоюзі. Це означає, що ЄС вдасться уникнути тривалих дискусій та референдумів.
У той же час, за словами глави британського кабінету Девіда Кемерона, країни Євросоюзу, які не входять до єврозони - як, наприклад, Велика Британія - не зобов'язані брати участь у фінансуванні нової схеми.
Нагадаємо, в цьому році ЄС був змушений надати екстрену фінансову допомогу Греції та Ірландії. Тепер же, інвестори та експерти стурбовані станом справ і в Іспанії.
Однак Мадрид наполягає, що йому не потрібна допомога ЄС та Міжнародного валютного фонду. Незважаючи на це, в середу рейтингове агентство Moody's заявило, що може знизити борговий рейтинг Іспанії.
Нагадаємо, 7 вересня ц.р. міністри фінансів Європейського Союзу проголосували за ключові пункти реформи в сфері регулювання фінансового сектора, узгоджені з Європарламентом 2 вересня 2010 р.
Схвалений законопроект передбачає установу спеціального європейського органу, який буде оцінювати існуючі ризики та аналізувати стан фінансової системи, а також трьох додаткових регуляторів. Останні будуть здійснювати нагляд за банківським сектором, страховими компаніями, а також цінними паперами і біржами. Всі організації приступлять до роботи вже 1 січня 2011 р.
Банківський податок на транзакції повинен запобігти майбутній фінансовій кризі, а також пом'якшити їх наслідки для платників податків. Він був закладений у новому бюджеті Великобританії, а також схвалений парламентом Німеччини, який запланував створення стабілізаційного фонду, куди будуть відраховувати кошти всі кредитні організації країни. Законодавці Франції почали роботу над відповідним законопроектом, який буде врахований у новому бюджеті держави.
Також міністри фінансів висловили необхідність запровадження податку на фінансові операції («податок Тобіна»), який дозволив би приборкати ризиковані фінансові спекуляції і стимулювати ухвалення банками довгострокових інвестиційних рішень.
Також на зустрічі міністрів фінансів країн Європейського союзу були схвалені заходи щодо посилення контролю за державними бюджетами членів валютного союзу. Відтепер проекти державних кошторисів будуть спрямовуватися на розгляд Європейської комісії та інших європейських урядів. Система почне діяти в 2011 р., повідомляє РБК-Україна.
Дана ініціатива отримала назву «Європейський семестр». Як очікують законодавці з європейських країн, вона дозволить поліпшити координацію між економічними політиками 27 членів об'єднання і виявляти їх слабкі сторони, оскільки допоможе регуляторам відстежувати їх у синхронному зрізі 6 місяців на рік. Так, кожен новий цикл буде починатися в березні. Саме тоді міністри фінансів європейських країн, грунтуючись на доповіді Єврокомісії, будуть вказувати на основні економічні бар'єри і давати рекомендації щодо економічної стратегії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас