Зарубіжні акції повернуться на батьківщину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарубіжні акції повернуться на батьківщину

Кредит&Депозит
488
Список інструментів для інвестування незабаром може розширитись за рахунок українських депозитарних розписок. Базовим активом нового для локального фондового ринку інструменту стануть цінні папери іноземних емітентів - наприклад, Apple або Nokia. Експерти вважають, що актуальнішим є випуск депозитарних розписок на акції компаній, що мають активи в Україні, таких як Ferrexpo або MHP. Але для цього необхідно розробити механізм випуску та обігу розписок.
Локальний фондовий ринок отримає новий інструмент - українські депозитарні розписки (UDR), якщо Верховна Рада схвалить проект №7462 позафракційного депутата Юрія Полунеєва про внесення змін до закону "Про цінні папери і фондовий ринок". Зареєстрований у парламенті 14 грудня документ визначає UDR як іменний цінний папір, що засвідчує право його власника на користування певною кількістю цінних паперів іноземного емітента, які є базовим активом української депозитарної розписки.
Документом встановлюється заборона на здійснення єдиного випуску UDR для цінних паперів різних серій і деривативів. Емітент, який випускає UDR, має бути власником базового активу (акцій зарубіжних компаній), здійснивши обтяження цінних паперів зобов'язаннями на користь майбутніх власників UDR. Йому забороняється проводити будь-які дії відносно базового активу до завершення терміну обігу депозитарних розписок.
Після операції купівлі-продажу права із цінних паперів, які є базовим активом, переходять до покупця UDR згідно із проспектом емісії з подальшим погашенням. В період обігу UDR їх власник має права тримача базового активу, включаючи можливість участі в управлінні.
Всі випуски депозитарних розписок повинні будуть обертатись на українських фондових біржах. Порядок реєстрації випуску і проспекту емісії UDR буде визначений Держкомісією з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР). Член ДКЦПФР Сергій Бірюк підтримує ухвалення закону і появу нового фондового інструменту.
За його словами, випуском UDR в Україні займатимуться депозитарні установи, які візьмуть на себе всі ризики перед емітентами базових активів. На розвинених ринках депозитарні розписки емітують банки-охоронці. "Йдеться про глобальні депозитарні розписки, які випускатимуться українськими інвесткорпораціями і банками. Таким чином, на локальний ринок будуть допущені цінні папери, випущені в іншій країні в іноземній валюті", - говорить Юрій Полунеєв. За словами депутата, після затвердження в першому читанні документ буде доопрацьований в частині хеджування валютних ризиків при зворотному викупі UDR.
Старший юрист компанії "Василь Кисиль і партнери" Наталя Доценко-Білоус зазначає, що запропоновані зміни не дозволять почати випуск UDR, оскільки автор законопроекту не передбачив змін у ст. 196 Цивільного кодексу, яка встановлює вичерпний перелік цінних паперів. "Використовуючи цей інструмент, на українські біржі можна завести депозитарні розписки іноземних компаній, основні активи яких розташовані в Україні", - вважає глава інформаційно-аналітичного департаменту адвокатського об'єднання "Колегія правозахисників" Олександр Швець. Таким чином, українські інвестори зможуть купувати UDR на акції таких компаній, як MHP, Kernel, Ferrexpo, JKX Oil & Gas.
Втім, учасники фондового ринку не готові переходити до практичних дій з випуску депозитарних розписок. Керуючий директор ДІК Dragon Capital Дмитро Тарабакін говорить, що їх випуск пов'язаний із додатковими витратами на емісію, що позначиться на ліквідності UDR: "Краще реалізувати механізм паралельного лістингу компаній, що котируються на іноземних майданчиках, але з активами в Україні. Це можливо шляхом налагодження кореспондентських відносин між депозитаріями України та інших країн". Складнощі підтверджує і російський досвід, де право випускати депозитарні розписки закріплене з 2006 року. За словами партнера ІГА "Універ" Олексія Сухорукова, цим правом доки ніхто не скористався через великі витрат на емісію цінних паперів: "Простіше і правильніше, і Росія до цього прийшла, - дати можливість місцевим інвесторам купувати іноземні папери. Так роблять у всьому світі".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас