"Ъ": Мінфін знає собі ціну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Мінфін знає собі ціну

Казна та Політика
584
Очікування чергового траншу кредиту МВФ дозволило уряду відмовитися від залучення дорогих позикових коштів на внутрішньому ринку. Всі аукціони Мінфіну з продажу облігацій внутрішньої держпозики за чотири тижні завершились провалом, оскільки відомство не хоче підвищувати прибутковість держпаперів. Банкіри розраховують отримати мінімум 8% річних.
Вже чотири тижні поспіль аукціони Мінфіну із розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) закінчуються провалом. На восьми планових і позапланових торгах з 23 листопада банки не купили жодної облігації. На останньому аукціоні - 14 грудня - покупці просили із тримісячних паперів мінімум 7,5% річних, дев'ятимісячних - 9,5%, дворічних - 11,25%, на чотири роки - 14%.
Але міністерство відмовилось продавати бонди, хоча банки почали знижувати ставки. Протягом місяця покупці знизили вимоги до прибутковості дворічних паперів на 2,75 в.п., а чотирилітні облігації вони готові купувати навіть дешевше дворічних (14,9%). За ОВДП на п'ять місяців банкіри просили 10,5-11%, на рік - 10-12,6%, на півтора роки - 13-13,6%.
У Мінфіні не пояснюють причини проведення позапланових торгів і відмову від підвищення прибутковості. Але експерти вважають, що аукціони проходят безрезультатно, оскільки оцінки адекватної прибутковості міністерства та інвесторів не збігаються. "Мінфін не хоче піднімати ставки, банки не бажають купувати низькоприбуткові папери. Через дії Держказначейства знизилися ліквідність банківської системи і попит на ОВДП", - вважає аналітик боргових ринків ДІК "Трійка Діалог Україна" Марія Репко. У 2010 році Мінфін продав ОВГЗ на 38,2 млрд грн.
Уряд може занижувати прибутковість облігацій через відсутність гострої потреби у коштах для фінансування дефіциту бюджету. "Мінфіну потрібно тримати поточну прибутковість, а не залучати дорожчі ресурси. Крім того, отримано кредит російського банку ВТБ , і до кінця року мають надійти кошти МВФ", - говорить начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банк Україна" Олександр Печерицин. Рада директорів МВФ планує 22 грудня затвердити надання Україні траншу на 1,9 млрд SDR ($2,8 млрд).
Кошти повинні надійти до кінця року і будуть направлені на фінансування дефіциту держбюджету замість коштів від реалізації ОВДП. "У Мінфіну досить ресурсів для покриття потреб із врахуванням отримання коштів від МВФ. Це пояснює те, що уряд готовий залучати гроші лише під низькі ставки. Ймовірно, що Мінфін вважає заявки, що подаються, непривабливими і може дозволити їх відхиляти, - відзначає аналітик ДІК Concorde Capital Микита Михайличенко.- Потреби уряду у ліквідності залежатиму від приватизації 'Укртелекому'".
Банкіри відмовляються позичатипід низький відсоток. "Нам немає сенсу розміщувати держпапери під 5%, а Мінфін категорично відмовляється підвищувати ставки. Таке відчуття, що йому просто нецікаво залучити хоч якісь гроші", - говорить скарбник одного з дилерів. Банки готові брати участь у торгах починаючи з 8% річних. "Мінфін вважає неефективним підвищення ставок. Останній успішний аукціон з тримісячними паперами проводився зі ставкою 5,5% річних, але ринок не хоче опускатися нижче 7,5% річних", - зазначає Олександр Печерицин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас