Бюджет-2011: Економія vs соцвиплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет-2011: Економія vs соцвиплати

Казна та Політика
2239
Правляча коаліція називає цей документ "бюджетом оновлення і відродження України", опозиція - нездійсненним і нереальним планом. Тим не менше, очікується, що фінансовий план розвитку країни буде без особливих проблем прийнятий у другому читанні 23 або 24 грудня.
Жорстка економія?
За проект державного бюджету на 2011 рік проголосувало 275 народних депутатів із 425 зареєстрованих у залі. Зокрема, бюджетну ініціативу уряду підтримали 176 "регіоналів", 26 комуністів, 20 "литвинівців", 19 "нунсівців", 33 позафракційних депутата і один "бютівець". Що саме надихнуло народних обранців у головному фінансовому документі країни? Автори бюджету припускають зростання доходів у порівнянні з бюджетом 2010 на 11,4%, витрат - на 5,3%, до 321 950 000 000 гривень.
Крім того, передбачається і зменшення дефіциту бюджету - на 28,2%. Такі плани уряду захопили депутатів-"регіоналів". Так, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Владислав Лук'янов заявив, що бюджет-2011 спрямований на відродження України. "Бюджет забезпечує стабільність росту, він ламає ту тенденцію до руйнування економіки, яку залишила минула команда, це бюджет оновлення і відродження нашої держави", - сказав нардеп при розгляді бюджету у Верховній Раді. "Ми бачимо, що бюджетний дефіцит зберігається на невисокому рівні - 3,08%. Це дуже пристойний дефіцит, а з огляду на фінансову нестабільність у світі, це результат, яким можна пишатися", - зазначив Лук'янов. З ним була солідарна і колега по фракції Ірина Горіна. "В основі бюджету лежить програма економічних реформ президента України Віктора Януковича, спрямована на відродження країни, на гармонійний розвиток всіх галузей. У нинішніх економічних умовах від влади вимагається проведення зваженої політики. І в цьому відношенні жорстка економія видаткової частини бюджету є однією з її складових" , - зауважила Горіна.
Не зважаючи на таку жорстку економію видаткової частини, в бюджеті передбачено збільшення соцвиплат. "Програма президента і уряду гарантує підвищення соціальних стандартів. І ці вимоги знайшли відображення в бюджеті 2011 року", - зазначила Горіна. Якщо ж говорити конкретно, то тут слід згадати про збільшення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати до 953 і 1004 гривень відповідно. Крім того, збільшать і допомогу на дітей. "За першого малюка батькам дадуть 17,9 тис. гривень. Ці виплати протягом року будуть підвищуватися, і в кінці року досягнуть 19,1 тисячі гривень", - передає слова міністра фінансів Федора Ярошенка "Сегодня". Міністр зауважив, що за другу дитину на початку року виплатять 36,7 тис. грн, наприкінці року - 39,2 тисячі. За третю дитину на початку року виплатять 73,4 тис. грн, в кінці року - 78,3 тис.
Опозиція вже зараз критикує владу за утопічність цього бюджету. Адже в новому бюджеті зростають не тільки доходи, але і витрати. При тому більшість з них піде на "поліпшення життя вже сьогодні" не стільки рядових громадян, скільки української влади.
Дорога влада
Не зважаючи на такі райдужні прогнози з приводу нового фінансового плану розвитку країни, навіть в коаліції визнають - зараз в Україні скрутно із коштами. "Ми повинні обслуговувати держборг, який сьогодні становить близько 30% ВВП і який став наслідком непродуманих, а часом і авантюрних рішень попереднього уряду. Як наслідок уряд Миколи Азарова не має простору для фінансового маневру", - нарікає Горіна. Попри відсутність "простору для фінансового маневру", Кабінет міністрів все ж вирішив не забувати про себе-коханого. Та й про Лідера, звичайно.
Не зважаючи на широко розрекламовану адмінреформу і прогнозоване скорочення армії чиновників, витрати на владу в новому бюджеті вийшли на докризовий рівень. Втім, про главу держави урядові мужі подумали в першу чергу. У бюджеті-2011 найбільші витрати з усіх органів влади передбачені саме на утримання президента та його адміністрації - близько 1,34 мільярда гривень.
До цього подібні суми виділялися на утримання глави держави лише в бюджеті-2008. Та й то, вони були меншими на 100 мільйонів гривень. Нагадаємо, в 2009 році видатки на президента України і на Державне управління справами склали 817 млн гривень, а в 2010-у - 947 мільйонів гривень. Що цікаво, таке збільшення витрат відбувається одночасно з істотним скороченням чисельності Адміністрації президента і консультативних органів при президенті України. Крім того, збільшуються видатки і на утримання санаторно-курортного комплексу - з 72 до 130 мільйонів гривень. Збільшаться витрати і на візити глави держави і вищого керівництва країни - на 65 мільйонів гривень, в порівнянні з попереднім роком. "Це в країні, де 70% населення живе на 1 тисячу гривень на місяць", - зазначає лідер партії "Фронот змін" Арсеній Яценюк. Менше президента отримує уряд - 311 мільйонів гривень.
"Лікування одного члена уряду обходиться країні в суму, передбачену на лікування 4026 громадян України", - зазначає опозиціонер. У майбутньому бюджеті зменшили лише витрати Верховної ради України. Та й то, у такій галузі, як "здійснення законодавчої діяльності". У майбутньому році на цю "роботу" парламентарям виділять 417 мільйонів гривень - на 30 мільйонів менше порівняно із поточним роком. Зате відпочинуть депутати на славу, адже в бюджеті передбачено збільшення видатків на санаторно-курортний комплекс парламенту на 9 мільйонів гривень.
На цьому тлі слова прем'єр-міністра України Миколи Азарова про "напруженість" майбутнього року звучать як мінімум двозначно: "На жаль, 2011 рік буде напруженим, оскільки цього року доведеться повернути 87500 млн гривень боргів, взятих у попередні роки ", - сказав глава уряду напередодні прийняття держбюджету.
Головний фінансовий план країни опозиція цілком закономірно назвала провальним. "Це жахливий бюджет, такого ще ніколи не було в Україні за часів незалежності. Він приймається без програми соціально-економічного розвитку, без основ грошово-кредитної політики, без макроекономічних показників, які були б реальними і на яких базувалася б життя країни, і з соціальними стандартами, відповідними тим, які мали бути 5 років тому.
Показник інфляції, пропонований ними, абсолютно не відповідає реальності ", - сказала лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко. Але логіка української опозиції, схоже, зрозуміла тільки їй самій: замість того, щоб "затягнути пояси", Тимошенко пропонує ... збільшити соцвиплати . Заради цього "бютівці" навіть розробили законопроект, яким пропонується з 2011 року ввести соціальні стандарти, які відповідають обіцянкам чинного президента Віктора Януковича під час передвиборчої кампанії, що буде ще одним ударом по й без того нереальному бюджету. "Регіонали" парирували критику свого дітища теж цілком закономірно, звично звинувативши у всіх гріхах своїх попередників. "Як кажуть у селі: чия б собака гарчала, а ваша - мовчала ... Про ті досягнення, які ви отримали в руйнуванні економіки - якщо порівнювати Україну часів німецької окупації, то наша держава отримала менші економічні втрати, ніж від правління вашої "команди", - відрізав Лук'янов на слова Тимошенко.
Поки політики продовжують змагатися в дотепності, пересічні українці готуються до несподіванок. З Нового року набувають чинності Податковий кодекс і нове пенсійне законодавство. Крім того, парламентарії можуть прийняти Трудовий і Житловий кодекс, які в народі вже охрестили "рабський" і "бандитський" ...
Крім усього іншого, бюджет побічно засвідчив - Україні ніяка не президентсько-парламентська республіка. Якщо судити за співвідношенням витрат на органи влади, Україна - суто президентська республіка, де парламент може вже не стільки працювати, скільки відпочивати. Власне, вже на це грошей депутатам як раз вистачить.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас