Парламент Ірландії підтримав отримання фінансової допомоги від ЄС та МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент Ірландії підтримав отримання фінансової допомоги від ЄС та МВФ

Казна та Політика
125
Нижня палата парламенту Ірландії схвалила надання країні фінансової допомоги в рамках програми Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ) у розмірі 85 млрд євро. Всього на підтримку цієї програми висловився 81 депутат нижньої палати, в той час як 75 законодавців проголосували "проти". Таким чином, Дублін не без сумнівів погодився отримувати кошти від ЄС/МВФ на відновлення власного банківського сектора, передає РБК з посиланням на ірландський телеканал RTE.
Варто відзначити, що серед представників ірландського істеблішменту відсутня єдина думка щодо цієї програми екстреної допомоги країні. З одного боку, міністр фінансів Ірландії Брайан Леніхан висловив здивування тим, що ряд партій, представлених у парламенті, голосували проти програми ЄС / МВФ. Глава Мінфіну країни також зазначив, що було б смішно думати, ніби Ірландія могла отримати допомогу на більш вигідних умовах.
Разом з тим проти схваленої програми активно висловлюються представники опозиції, а також і однією з найбільших ірландських партій - "Фіне Гел" (Fine Gael). За їх словами, умови фінансової допомоги ЄС / МВФ є "абсолютно непристойними". Крім того, на думку опозиції, якщо спочатку країна ще могла впоратися з проблемами свого банківського сектору, то тепер подібні перспективи представляються мало ймовірними.
28 листопада 2010 р. Євросоюз схвалив надання Ірландії 85 млрд євро у якості фінансової допомоги. Середня процентна ставка буде складати 5,8%. Пакет допомоги Ірландії включає кредити на термін від 3 до 7,5 років. За кілька днів до цього, 24 листопада 2010р., Уряд Ірландії представило довгоочікуваний 4-річний план скорочення бюджетного дефіциту до позначки нижче 3% ВВП. Ірландія планує скоротити дефіцит державного бюджету до 9,1% ВВП в 2011 р., До 7% ВВП - у 2012р., До 5,5% ВВП - у 2013р. і до 2,8% ВВП - в 2014 р., повідомлялося у матеріалах уряду країни.
Програма "суворої економії", розрахована на майбутні чотири роки, передбачає скорочення дефіциту бюджету в цілому на 15 млрд євро, при цьому видаткову частину планується зменшити на 10 млрд євро, а дохідну - збільшити на 5 млрд євро, головним чином, за рахунок додаткових податкових зборів. Основну частину заходів зі скорочення бюджетного дефіциту (40%, або 6 млрд євро економії) уряд розраховує провести у бюджеті на 2011 р.
Крім того, ірландський уряд погодився з рекомендаціями Міжнародного валютного фонду (МВФ) і вирішило знизити мінімальний розмір оплати праці (МРОТ) на 13% - до 7,65 євро на годину. В даний час МРОТ в Ірландії встановлений на рівні 8,65 євро на годину, що є одним із найвищих показників у ЄС. Протягом чотирьох років уряд Ірландії планує скоротити кількість працівників, зайнятих у держсекторі, на 24 тис. Витрати на оплату праці "бюджетників" скоротяться на 1,2 млрд євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас