Фірташ розповів, за скільки продасть "Газпрому" 12 млрд кубів газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ розповів, за скільки продасть "Газпрому" 12 млрд кубів газу

Енергетика
910
Швейцарська компанія RosUkrEnergo AG реалізує компанії "Газпром експорт" (РФ) 12,1 млрд куб. м природного газу за ціною $340-350 за 1 тис. куб. м, повідомив голова ради директорів і засновник Group DF Дмитро Фірташ.
"Ціна? Ніякого секрету немає. Ціна була $350, тому що це середня ціна сьогодні по Європі. Вона за формулою і ми не знаємо, вона може бути $338 чи $340, тобто - це вища ціна", - сказав він, відповідаючи на запитання, за якою ціною RUE продасть газ "Газпром експорту".
Раніше Д.Фірташ заявив, що RUE вже перерахувала НАК "Нафтогаз України" $1,7 млрд боргу, переуступленого українському держхолдингу російським "Газпромом" в 2009 році. За його словами, НАК також отримав $450 млн за послуги з транзиту і зберігання газу RUE.
Необхідний НАК "Нафтогаз України" природний газ був придбаний держхолдингом у "Газпрому" за пільговою ціною $230 за 1 тис. куб. м. При цьому весь газ в обсязі 12,1 млрд куб. м буде проданий "Газпрому" і експортований компанією "Газпром експорт" до Європи.
Як повідомлялося, до 19 січня 2009 року 11 млрд куб. м газу числилися за RosUkrEnergo і перебували в ПСГ України. RUE придбало ці обсяги у "Газпрому" за контрактами, укладеними в 2004-2007 рр. Накопичена заборгованість швейцарської компанії за придбаний у "Газпрому" газ становила $1,7 млрд.
В рахунок боргу RosUkrEnergo "Нафтогаз України" вилучив 11 млрд куб. м газу, що числяться за швейцарським газотрейдером в українських ПСГ.
RosUkrEnergo подав позов до Стокгольмського арбітражного трибуналу, який своїм рішенням від 8 червня 2010 року зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RUE 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі в обсязі 1,1 млрд. куб. м газу. Ще раніше арбітраж ухвалив, що "Нафтогаз" повинен виплатити RUE $197 млн у рамках спірних питань між компаніями в 2008 році.
Для виконання рішення Стокгольмського арбітражу в Україні RosUkrEnergo подало позов до українських судів. Верховний суд України 24 листопада 2010 р. відхилив касацію НАКу і підтвердив рішення судів нижчих інстанцій у справі виконання вердикту Стокгольмського арбітражу про необхідність повернення "Нафтогазом" природного газу RUE.
"Нафтогаз України", RosUkrEnergo і "Газпром" 30 листопада заявили про повне врегулювання питання поставок газу. Згідно з досягнутими домовленостями, на виконання рішення Арбітражного інституту торговельної палати в Стокгольмі "Нафтогаз" поверне RUE 12100 млн куб. м, RUE погасить $1,7 млрд заборгованості перед "Нафтогазом" і $810 млн перед групою "Газпром".
"Нафтогаз України" оцінює свої витрати з врегулювання суперечки з RosUkrEnrego в 9,6 млрд грн, розраховуючи на повернення швейцарським газотрейдером $1,7 млрд боргу, переуступленого "Нафтогазу" "Газпромом" в 2009 році.
Компанія RosUkrEnergo створена влітку 2004 року "Газпромом" і Centragas Holding AG на паритетних засадах. Centragas Holding AG належить українським бізнесменам Дмитру Фірташу (90%) та Івану Фурсіну (10%). RUE у 2006-2008 роках виступала монопольним постачальником природного газу в Україні.
"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас