ДТЕК стане головним експортером електроенергії у наступному році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДТЕК стане головним експортером електроенергії у наступному році

Фондовий ринок
673
Вчорашній скандальний аукціон із продажу доступу до міждержавних перетинів ліній електропередач (ЛЕП) для експорту електроенергії в 2011 р. можна розцінити як чергову перемогу Ріната Ахметова на енергоекспорту.
Відсторонення із формального приводу від участі в торгах ЗАТ "Білоцерківська ТЕЦ", яке, по суті, виступало єдиним конкурентом компаній пана Ахметова, дозволило ДТЕК заощадити гроші на покупці лотів, а також затвердитись у ролі фактичного монополіста в експорті української електрики на весь наступний рік.
Втім, як вважають експерти, результати вчорашнього аукціону можна оскаржити в суді. Проте перспектива судових розглядів залежатиме багато в чому від того, під чиїм контролем перебуває Білоцерківська ТЕЦ: Костянтина Жеваго, Дмитра Фірташа аботретіх осіб. Наприклад, якщо це пан Фірташ і він зважиться на принципову боротьбу із Ахметовим за енергоекспорт, українську громадськість може чекати захоплюючий судовий блок-бластер. Якщо ж виступити проти Ріната Леонідовича ніхто в Україні так і не зважиться, про тему експорту електроенергії можна буде забути як мінімум до 2012 р., оскільки, окрім самої ДТЕК, ця тема навряд чи комусь ще стане цікавою.
Тепер коротко про події, що передували аукціону. Відповідно до закону "Про електроенергетику" право брати участь в експортних аукціонах мають суб'єкти, які відповідають наступним трьом кваліфікаційним вимогам: це наявність ліцензії на постачання електроенергії за нерегульованим тарифом, членство в оптовому ринку електрики (ОРЕ), а також відсутність заборгованості перед ОРЕ.
У свою чергу, НКРЕ у затвердженому Нацкомісією порядку проведення експортних аукціонів ввела для учасників додаткові, непередбачені законом вимоги, зокрема: наявність договору купівлі-продажу електроенергії для подальшого експорту із ДП "Енергоринок", а також наявність зовнішньоекономічних контрактів на постачання струму.
25 листопада цього року "Укренерго" звернулась до НКРЕ з проханням пояснити деякі положення порядку проведення аукціонів. Зокрема, компанію раптом зацікавило, наскільки повинні відповідати один одному терміни укладених договорів купівлі-продажу і терміни надання права на доступ до міждержавних перетинів ЛЕП.
У відповідь на запит "Укренерго" член НКРЕ Юрій Андрейчук 7 грудня направив на адресу НЕК відповідний лист-пояснення, текст якого мають в своєму розпорядженні "ЭИ". Як зазначається у листі, "враховуючи, що договір передбачає покупку електроенергії на ОРЕ для подальшого експорту, термін його дії повинен відповідати терміну надання послуг системного оператора до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України для експорту електроенергії із лоту, який учасник аукціону планує купити". У зв'язку з появою роз'яснення пана Андрейчука над двома потенційними конкурентами ДТЕК в особі Білоцерківської ТЕЦ, а також компанії ЗАТ "Корлеа Інвест Україна" нависнула загроза бути усуненими від участі в аукціоні. Річ у тому, що "Енергоринок" укладає договори купівлі-продажу електроенергії з компаніями, що мають відповідну згадану вище ліцензію на постачання електрики за нерегульованим тарифом, лише на період дії ліцензії. При цьому термін дії ліцензії, виданої ЗАТ "Білоцерківська ТЕЦ", закінчується 15 серпня 2011 р., а ЗАТ "Корлеа Інвест Україна" - 10 вересня 2011 р., тоді як на вчорашньому аукціоні продавався доступ до перетинів ЛЕП на період з 1 січня по 31 грудня 2011 р. включно.
Участникам енергоринку добре відомо, що НКРЕ може продовжити дію ліцензії на декілька років, що є звичайною практикою, і навряд чи в тієї ж Білоцерківської ТЕЦ виникли б якісь проблеми із переоформленням документа, проте, пояснення члена НКРЕ стало формальною причиною для усунення белоцерківців від торгів.
"Лист пана Андрейчука пролежав в "Укренерго" під сукном цілий тиждень, після чого компанія оприлюднила цей документ лише 13 грудня, в день завершення прийому заявок від учасників аукціону. В результаті Білоцерківській ТЕЦ було сказано, що заявка не прийнята і вона не відповідає кваліфікаційним вимогам", - сказав один з експертів галузі.
В результаті ТОВ "Східенерго" (компанія ДТЕК) придбала на вчорашньому аукціоні на 2011 р. практично всю експортну потужність Бурштинського енергоострова - 545 МВт за 156 тис. грн. при стартовій ціні 150 тис. грн. При цьому конкуренція між "Східенерго" і ДП "Укрінтеренерго" по Бурштину розгорнулась лише з двох лотів із десяти, унаслідок чого стартова ціна по кожному з двох лотів піднялася з 15 тис. грн. до 18 тис. грн. Втім, фахівці поставились до подібного млявого прояву нібито конкуренції вельми скептично, особливо якщо врахувати, що нинішній директор ДП Максим Кучер раніше працював в одній з компаній ДТЕК.
Під час учорашніх торгів "Східенерго" також купила право експортувати електроенергію потужністю 750 МВт до Білорусі і 215 МВт - до Польщі, а ще одна компанія ДТЕК в особі "Пауер трейд" викупила 200 МВт потужності в молдавському напрямі. Що стосується державної "Укрінтеренерго", вона при цьому придбала всього 150 МВт потужності до Білорусі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас