Президент набирає реформу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент набирає реформу

Казна та Політика
558
Вчора глава адміністрації президента Сергій Льовочкін заявив, що скорочення в його відомстві і Раді нацбезпеки та оборони (РНБО) завершать перший етап адмінреформи, старт якої був покладений указом президента про оптимізацію центральних органів влади.
За словами глави АП, окрім цього указу, перший етап включає набуття чинності антикорупційного законодавства, законів "Про державну службу", "Про центральні органи виконавчої влади", "Про природні монополії" і "Про регуляторні органи".
"У кожного міністра або керівника центрального органу виконавчої влади буде один перший заступник, просто заступник і третій заступник, так званий HR-менеджер, який займатиметься управлінням персоналом, - заявив Льовочкін журналістам.- Ми розглядаємо можливість приведення структури АП у відповідність з тими структурами центральних органів виконавчої влади, які функціонуватимуть після завершення першого етапу адміністративної реформи. Це стосується і апарату РНБО".
В апараті Радбезу, в якому, окрім секретаря РНБО, працюють два його перших заступника і шість звичайних, до ініціативи глави АП поставились із розумінням. "Я нещодавно був в одній із країн колишнього СРСР, яку зараз всі хвалять за проведені реформи (Грузія). Там в апараті РНБО працює 25 осіб, які займаються лише підготовкою засідань, а експертно-аналітичні функції держава замовляє у незалежних аналітичних центрів, - повідомив заступник секретаря Рабезу Дмитро Видрін.- Отже до цієї ініціативи я ставлюсь позитивно і не робитиму зі свого можливого скорочення трагедії".
Другим етапом адмінреформи стане оптимізація системи управління на регіональному рівні. "За п'ять років були збільшені штати як апаратів виборних органів влади, так і місцевих адміністрацій, - підкреслив Льовочкін.- Крім того, другий етап реформи буде присвячений аналізу функціональності територіальних представництв центральних органів виконавчої влади, і їх кількість зменшуватиметься". За підрахунками АП, користь від першого етапу реформи очевидна - скорочення чиновників обійдеться державному бюджету приблизно в 200 млн грн., а надалі економія складе більше 1,5 млрд грн. на рік.
В адміністрації президента усвідомлюють, що скорочення у центральних органах влади і на місцях в рамках адміністративної реформи, а також реалізація інших реформ - податкової, пенсійної, медичної, територіальної - не отримає схвалення з боку всіх українців. Проте глава АП вчора підкреслив, що Віктор Янукович "свідомо йде на непопулярні кроки". "Політична відповідь на питання, чи в правильному напрямі рухається країна, буде дан у 2015 році (рік чергових президентських виборів),- заявив Сергій Льовочкін.- Президент вийде до людей і скаже: 'Дивіться, ми прожили 5 років, я зробив те, і те. Якщо ви схвалюєте те, що я зробив, голосуйте за мене, якщо ні - обирайте інших'. Моє особисте бачення таке - якщо все йтиме за планом, в 2015 році в Януковича не буде жодного конкурента".
В опозиції не поділяють оптимізму глави АП, стверджуючи, що Віктор Янукович може перемогти лише в тому випадку, якщо в результаті його реформ вимре все населення України". "В такому разі у нього точно не буде конкурентів - він і Дмитро Фірташ (власник Group DF), які виживуть, проголосують за Януковича, - заявив заступник голови фракції 'БЮТ-Батьківщина' Сергій Соболєв.- Але якщо хтось з народу залишиться в живих, то не відомо, чи зможе Янукович взагалі балотуватися. Є підозри, що його поховають в політичному сенсі, задовго до виборів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас