Юань навинос — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юань навинос

Валюта
1265
Офшорний ринок юаневих облігацій у Гонконгу стає ключовим елементом стратегії КНР із перетворення юаня на міжнародну торгову валюту.
На початку грудня Мінфін КНР провів у Гонконгу друге розміщення облігацій, номінованих у юанях. Цього разу - на суму 8 млрд юанів (1,2 млрд доларів), п'ять з яких були призначені для інституціональних інвесторів. Загальний обсяг заявок перевищив обсяг розміщення у вісім разів.
Остання спроба розміщення бондів всередині Китаю була куди менш вдалою - мінфіну вдалось розмістити трохи більше половини від запланованого обсягу, та й відсоток із бондів був значно вищим, ніж у Гонконгу.
Інтерес до юаневих паперів за кордоном - прямий наслідок довгострокової стратегії КНР, націленої на надання китайській валюті міжнародного статусу. За прогнозами HSBC, через три-п'ять років близько половини торгових угод між Китаєм і країнами, що розвиваються, буде укладатись у китайських юанях - гігантський стрибок з нинішніх 3%. Вже сьогодні на такі держави припадає 55% зовнішньої торгівлі КНР, і ця частка буде зростати (ще 10 років тому вона ледь сягала 47%). Мова йде про товарообіг на суму 2 трлн доларів на рік, що автоматично зробить юань однією із трьох провідних світових торговельних валют.
Під час всіх останніх економічних криз інвестори виводили гроші з ринків, що розвиваються, і вкладали їх в облігації казначейства США ("гроші біжать до матусі" - на сленгу інвесторів), в єдиний актив, який до певного часу вважався надійним. Але вже при наступній кризі все може скластися інакше.
Перші юаневі бонди з'явилися у Гонконгу ще в 2007 році. Але для того, щоб перетворити їх у повноцінний фінансовий інструмент, знадобилось три роки і ціла низка угод між Пекіном і Гонконгом.
Так, у квітні 2009 року китайська влада дозволили компаніям із кількох провінцій укладати торговельні угоди в юанях через Гонконг і Макао за допомогою кількох спеціально призначених банків. Через очікування швидкого підвищення курсу китайської валюти ця програма стала популярною серед імпортерів, що призвело до швидкого збільшення обсягу юаневих депозитів у Гонконгу.
У лютому китайські власті дозволили випуск юаневих облігацій компаніям, які не працюють у фінансовій сфері.
Нарешті, в липні цього року була досягнута угода про вільне пересування юанів усередині фінансової системи Гонконгу, що призвело до популяризації юаневих інвестиційних продуктів. Популярність юаневих активів пояснюється і впевненістю інвесторів у неминучій ревальвації юаня відносно долара США.
Першою іноземною компанією, що вирішила випробувати новий механізм, став MacDonald's, що випустив облігації на суму 29 млн доларів у серпні цього року. У середині листопада з'явилася і друга - американська Caterpillar, що продала інвесторам облігацій на суму 150 млн доларів. За словами джерел "Експерта" у банківських колах Гонконгу, вже найближчим часом можна чекати нових випусків юаневих облігацій. У середині грудня, приміром, юаневих бонди в Гонконгу повинен розмістити один з найбільших операторів казино у Макао Galaxy Entertainment.
Втім, Гонконг навряд чи надовго зможе зберегти ексклюзивні права на випуск офшорних юаневих облігацій, про можливість подібних випусків говорять уже в Малайзії, Сингапурі і навіть на Тайвані. Із зростанням обсягів торгівлі в юанях між Китаєм та азійськими країнами відповідні майданчики будуть з'являтися і в інших місцевих фінансових центрах - юридичних проблем з цим виникнути не повинно. Поки у Гонконгу є якийсь час, щоб зміцнити своє лідерство, - тільки тут створена адекватна законодавча база для випуску юаневих облігацій, крім того, на місто припадає левова частка всіх юаневих депозитів, що перебувають за межами КНР. За даними влади міста, тільки за останні три місяці їх розміри зросли більш ніж удвічі - до 213 млрд юанів.
Судячи з усього, у Гонконгу розуміють, що конкуренція буде зростати, і тому поспішають закріпити успіх. Новини про плани нових компаній провести випуск юаневих облігацій з'являються тут майже кожен день. Минулого четверга, приміром, про такі плани заявило керівництво British Petroleum. Серед інших потенційних кандидатів є і російський Rusal, випуск його юаневих облігацій попередньо запланований на січень-лютий наступного року.
Марк Завадський
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас