Столичні податківці придумали "квартирне ноу-хау" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столичні податківці придумали "квартирне ноу-хау"

Казна та Політика
4032
Податківці придумали, як змусити платити податки киян, які здають квартири "всіру", повідомляє Сегодня.
Раніше інспектори збирали інформацію по оголошеннях, то тепер - опитуючи консьєржів. Столичні податкові інспектори знайшли новий спосіб змусити платити податки власників квартир, які здають житло "всіру". Якщо раніше податківці збирали інформацію про такі квартири по оголошеннях в газетах, то тепер - опитуючи консьєржів.
"До консьєржа в будинку, де я знімаю квартиру, прийшов молодий чоловік і почав розпитувати, де в під'їзді здаються квартири, мовляв, хоче зняти. Дізнався, хто і за скільки здає, і попросив контакти господарів. Консьєрж дала мобільні телефони. Виявилося, це був інспектор податкової. В результаті мого господаря оштрафували на 4 тисячі гривень - як виявилося, податків він не платив. Тепер він мені підняв плату за квартиру", - розповіла Юлія, офіс-менеджер однієї зі столичних фірм.
Як нам повідомили в прес-службі ДПА в Києві, опитування консьєржів - нова практика інспекторів районних ДПА. "Усі факти незаконної здачі житла виявляють оперативним шляхом. Інспектори перевіряють оголошення про здачу квартир, ще тепер опитують консьєржів. Лише за 11 місяців цього року було виявлено 1381 випадок нелегальної здачі житла в оренду, що принесло бюджету близько 3 млн грн." - розповів співробітник прес-служби Андрій Соколов.
Ми опитали кількох консьєржів, і виявилося, що дізнатися інформацію про те, хто здає квартири й почім - простіше простого. Заодно можна з’ясувати багато подробиць з особистого життя наймачів.
Заступник директора департаменту оподаткування фізосіб ДПАУ Сергій Латинін розповів "Сегодня", що власник квартири повинен зареєструватися в районній податковій як квартироздавач. Для цього потрібно пред'явити паспорт, ідентифікаційний код і договір оренди. Якщо договір оренди оформлений на термін більше трьох років, його спочатку потрібно завірити в нотаріуса. Якщо до трьох - досить реєстрації в ЖЕКу. Податок - 15%, платити його потрібно раз на квартал. Припустимо, якщо ви здаєте квартиру за 3 тис. грн. на місяць, то за квартал платите 1350 грн. (15% від 9 тис. грн., отриманих за 3 місяці.). "Новий Податковий кодекс, який набирає чинності 1 січня, на порядок і процедуру виплат не вплинув - вони залишаться такими ж", - підкреслив Латинін.
Як нам розповіли в прес-службі столичної ДПА, штраф становить 15% від суми, яка накопичилася за час оренди. Але адвокат Тетяна Монтян вважає, що податкова має ще довести, що господар квартири весь цей час не платив податок. "Для початку потрібно довести точну суму оренди. Для цього потрібні свідчення наймача, засвідчені його підписом, у яких прописана сума оренди. Якщо таких документів немає - вас просто залякують", - вважає адвокат Тетяна Монтян. Багато господарів квартир, які не бажають платити податки, про це знають і попереджають своїх мешканців, щоб у разі перевірок ті представлялися родичами господаря квартири, які живуть безкоштовно.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас