Сенат Італії залишив Берлусконі на посаді прем'єра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сенат Італії залишив Берлусконі на посаді прем'єра

264
Сенат Італії відмовився винести вотум недовіри уряду Сильвіо Берлусконі.
Саме такий результат голосування пророкували аналітики. Проте радіти перемозі прем'єру рано, тому що в палаті депутатів, де голосування пройде сьогодні вдень, складається більш складна ситуація.
У нижній палаті парламенту глава уряду може розраховувати на успіх лише в тому випадку, якщо його підтримає частина опозиційних депутатів. Нагадаємо, в результаті конфлікту з Берлусконі спікер нижньої палати парламенту Джанфранко Фіні і ще кілька десятків осіб вийшли з партії прем'єра "Народ свободи", тим самим позбавивши прем'єра більшості в палаті депутатів.
За підрахунками експертів, до початку розгляду питання про вотум недовіри в Сенаті прихильників і супротивників Берлусконі було приблизно рівне число. Як зазначають ЗМІ, таким чином, вирішити долю одного з найколоритніших політиків світу може лише один голос.
Виступаючи напередодні перед обома палатами парламенту, прем'єр запропонував новий політичний договір представникам поміркованої опозиції, а також попередив, що його відставка може призвести до смути в країні.
Проти входження до правлячої коаліції центристів виступила і впливова "Ліга Півночі", що підтримує прем'єра. Берлусконі закликав депутатів і сенаторів при голосуванні проявити реалістичність і політичну мудрість.
Тим часом політологи впевнені, що підсумки голосування не приведуть Італію до виходу з глибокої політичної кризи, в якій вона знаходиться.
Варіантів результату голосування може бути декілька: або прем'єр залишиться при владі, або уряд буде відправлений у відставку і в країні пройдуть нові вибори. Згідно зі ще одним сценарієм розвитку подій - після відходу кабінету міністрів на чолі з Берлусконі може бути сформовано технічний уряд, який управлятиме країною до наступних виборів. У будь-якому випадку остаточне рішення залишається за президентом Італійської республіки Джорджо Наполітано.
Складність полягає ще й у тому, що італійська політична еліта поки не бачить жодного гідного наступника на місце Берлусконі.
Як пророкують експерти, навіть якщо Берлусконі утримається при владі, керувати країною його уряду буде дуже складно. Проходження через процедуру вотуму недовіри призведе до того, що кожен спірний законопроект стане приводом для нової кризи.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас