Сальдо продовжує все заперечувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сальдо продовжує все заперечувати

Казна та Політика
1407
Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в жовтні зросло в півтора рази порівняно із показником вересня - до $1,42 млрд, повідомили вчора у Держкомстаті. Востаннє такий великий місячний дефіцит зовнішньої торгівлі фіксувався ще в листопаді 2008 року ($1,55 млрд). Через це в цілому за 10 місяців поточного року дефіцит збільшився до $6,86 млрд (+60%).
Жовтневі погіршення торговельного балансу пояснюється різким гальмуванням зростання експорту (виріс всього на 1%, до $4,75 млрд), тоді як імпорт збільшився на 26,4%, до $7,18 млрд. На тлі зростання експорту масел (на 144%, до $239 млн) і зернових (на 12,2%, до $300 млн) в жовтні знизились постачання продукції металургії (на 2%, до $1,49 млрд), хімічної промисловості (на 3,4%, до $326 млн) і транспортного машинобудування (на 15,8%, до $278 млн). За словами аналітика ДІК Concorde Capital Андрія Геруса, жовтневий спад експорту металу не є тенденцією: "У сфері металургії прогнози стримано оптимістичні, тому зниження не повинно продовжитися".
Збільшення імпорту пояснюється збільшенням закупівлі природного газу на 47%, до $1,09 млрд. "Не дивлячись на те, що запаси газу поповнюються влітку, погода виявилася гірше прогнозованої, тому потрібно було збільшити запаси. Крім того, після рішення суду із RosUkrEnergo 'Нафтогазу' необхідно збільшувати об'єми газу", - зазначає заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. При цьому високий показник негативного сальдо буде зафіксований і за підсумками листопада - за спожитий минулого місяця газ "Нафтогаз" вже заплатив $1,04 млрд.
Збільшення постачань зафіксовано і в інших товарних групах. На 7,9% - до $189 млн - виріс імпорт вугілля, що Герус пояснює закупівлями "Метінвеста". Хімічної продукції ввезли більше на 5,6%, до $604 млн, транспортного машинобудування - на 3,6%, до $874 млн. Зменшився лише імпорт нафти і нафтопродуктів (на 9,4%, до $406 млн) через планове скорочення переробки українськими НПЗ.
Директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць вважає, що при збереженні курсу в 8 грн/$ високі показники негативного сальдо збережуться: "Негативна тенденція спостерігається ще з II кварталу - на тлі збільшення внутрішніх цін курс гривні залишається стабільним і провокує зростання імпорту. Якщо нинішня ситуація збережеться, до кінця 2011 року негативне сальдо покаже дуже велике зростання, і з країни почнеться відтік валюти", - упевнений він. "У погіршенні сальдо немає нічого несподіваного, оскільки на імпорт тиснуть енергоносії. Але цей дефіцит не покривається припливом інвестицій, а значить, наше економічне зростання забезпечується лише за рахунок кредитів", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас