Парламент Італії вирішить долю уряду Берлусконі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент Італії вирішить долю уряду Берлусконі

Казна та Політика
208
Депутати італійського парламенту проголосують у вівторок із питання про вотум недовіри уряду, який очолює Сильвіо Берлусконі.
Пока не відомо, чи зможе прем'єр отримати перемогу на цьому голосуванні. Він може розраховувати на підтримку більшості сенаторів, проте в Палаті депутатів склалась складніша ситуація: прибічникам глави уряду знадобиться підтримка частини опозиційних депутатів.
Газета "Републіка" повідомляє, що, за її даними, 313 депутатів готові висловити недовіру Раді міністрів, а 311, навпаки, хочуть підтримати Берлусконі. При такому розташуванні сил вирішальну роль можуть зіграти троє депутатів, які ще не вирішили, як вони голосуватимуть.
Трохи інші дані наводить газета "Коррьєре делла сера". За її підрахунками, від 312 до 316 депутатів підтримають уряд, а від 308 до 314 проголосують за недовіру.
На минулому тижні римська прокуратура почала розслідування повідомлень про можливі спроби підкупу деяких членів Палати депутатів. Імовірно, прибічники Берлусконі спробували підкуповувати деяких депутатів, аби ті висловилися за довіру уряду.
Між тим, колишній союзник прем'єра Джанфранко Фіні вважає, що італійський парламент на цьому тижні висловить недовіру уряду Берлусконі.
"Я не можу передбачати майбутнє, але мені здається, що Берлусконі не отримає довіру", - заявив Фіні.
Він сказав, що більше за жлдних не хоче співпрацювати із Берлуськоні. За словами Д.Фіні, "прем'єр Італії не хоче керувати країною: він лише використовує свою посаду, аби уникати судових розглядів".
Фіні вважає, що в разі падіння нинішнього уряду правоцентристським партіям слід сформувати нову Раду міністрів, проте очолити її повинен вже не Берлусконі.
Італійські ЗМІ зазначають, що сам Берлусконі, говорячи про майбутнє голосування, запевнив, що "як завжди повний оптимізму".
Тим часом, італійські центристи заявили в понеділок, що розчаровані виступом у Сенаті Берлусконі і підкреслили, що не збираються укладати з ним союз.
Прем'єр Італії, звертаючись до сенаторів за день до ключового для його уряду голосування, закликав центристів укласти з ним "пакт" і разом керувати країною. Берлусконі запевнив, що таке рішення принесло б користь всій Італії. "Починати зараз урядову кризу було б безумством", - додав глава уряду.
Заклик Берлусконі був адресований, перш за все, дприбічникам Фіні, а також партії "Союз християнських демократів і демократів центру". Проте представник Фіні, Адольфо Урсо заявив, що виступ глави уряду "викликає лише розчарування".
Зі свого боку Джампьєро Д'Аліа, що очолює сенаторів з "Союзу християнських демократів і демократів центру" повідомив, що, на його думку, виступ Берлусконі "виявився лише спробою самозахисту у виконанні уряду, який, на наш погляд, так і не почав управляти країною".
Головний союзник прем'єра - лідер партії "Ліга Півночі" Умберто Боссі - сказав, що оцінює виступ "на відмінно", але все таки вважає дострокові вибори кращим варіантом виходу з політичної кризи, що склалася.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас