Боротьба за Regal загострилась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боротьба за Regal загострилась

Фондовий ринок
602
Віктор Пінчук незабаром може стати власником відомої нафтогазової компанії. Кіпрська компанія Energees Investments, афільована зі "Смарт Холдингом" Вадима Новінського, зробила пропозицію компанії Regal Petroleum про її покупку за $121,5 млн. "Покупка Regal розширить портфель активів "Смарт Холдингу" із видобутку газу в Україні і сформує важливу платформу для подальшого просування до створення ринкового лідера серед незалежних гравців, що фокусуються в Україні, із розвідки і видобутку", - так пояснив мету передбачуваної операції Олексій Пертін, глава Energees Investments і генеральний директор "Смарт Холдингу".
Після того, як стало відомо, що рада директорів Regal Petroleum одноголосно підтримала пропозицію Energees Investments, кіпрська компанія Heamoor і українська нафтогазова компанія "Гео Альянс", підконтрольні Віктору Пінчуку, оголосили, що розглядають можливість зробити привабливішу пропозицію акціонерам Regal, ніж пропозиція "Смарт Холдингу". Як наголошується у повідомленні Heamoor, така пропозиція може містити додаткові вигоди як з точки зору грошових платежів, так і за рахунок збереження акціонерної вартості шляхом об'єднання активів Regal і "Гео Альянса". Heamoor вже провела due diligence Regal і обговорювала з її менеджментом як можливість повного придбання компанії, так і її об'єднання з "Гео Альянсом", що нещодавно відмовився від IPO на Варшавській фондовій біржі через несприятливу кон'юнктуру.
На минулому тижні Regal підтвердила, що знаходиться у фінальній стадії переговорів про можливий продаж. Хоча ще два тижні тому компанія спростовувала подібну інформацію і називала її ринковими спекуляціями.
"На теперішній час злиття з іншою компанією, мабуть, єдиний спосіб вижити для Regal", - сказав Денис Саква з інвесткомпанії Dragon Capital. "Дуже маловірогідно, аби локальний гравець робив пропозицію про покупку, не маючи упевненості в тому, що після операції він зможе вирішити проблеми із ліцензіями. Вирішення цих проблем призведе до багаторазового зростання капіталізації компанії", - зазначає Володимир Нестеренко із BG Capital.
Вартість Regal в $121,5 млн., озвучена компанією Вадима Новінського, експерти вважають заниженою і невигідною для акціонерів. "Для Вадима Новінського це непрофільний актив, який зацікавив, в першу, чергу ціною. Запропоновані ним 24 пенси за акцію мають на увазі оцінку в $0,8 за барель нафтового еквіваленту, що набагато нижче, ніж звичайні $2-3 за барель неопрацьованих резервів", - пояснив Денис Саква. За словами Володимира Нестеренка, виходячи з розміру резервів, компанія Regal повинна коштувати $275 млн. "за найскромнішими оцінками". Тому у Віктора Пінчука є можливості для цінових маневрів, аби привернути на свій бік раду директорів Regal.
У свою чергу Сергій Петренко з інвесткомпанії Phoenix Capital звернув увагу на важливу особливість, яка пояснює великий інтерес "Гео Альянса" до активів Regal. "У "Гео Альянса" є Луценковське родовище , яке знаходиться по сусідству зі Свиридівським і Мехедовсько-Голотовщинським, ліцензіями на які володіє Regal. Тому "Гео Альянс" в разі придбання Regal зможе ефективніше вести розробку, сформує вигіднішу інфраструктуру завдяки зручному географічному розташуванню родовищ", - пояснив Сергій Петренко. Аналітик також нагадав, що кілька років тому саме Regal прагнув придбати у "Гео Альянсу" Луценковське родовище, аби потім продати його, разом зі Свиридівським і Мехедовсько-Голотовщинським транснаціональному холдингу Shell, який давно намагається розвивати свою присутність в українському добувному секторі. І лише тому, що Regal не зміг домовитися з "Гео Альянсом", Shell відмовився від операції з Regal.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас