Гроші - ніщо. Як не втратити заощадження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші - ніщо. Як не втратити заощадження

Кредит&Депозит
7087
Українці поспішають витратити накопичене, поки заощадження не з'їла інфляція.
"Коли у мене народилась дитина, я зрозумів, що якийсь запас грошей обов'язково повинен бути. Але тільки не зрозумію, як робити заощадження - ціни постійно зростають, а коливання курсів вже стали звичними", - описує свої турботи київський менеджер Володимир Пластун.
З такою проблемою стикаються більшість українців, які вже відповіли собі на запитання "як заробити?". Стрибки і падіння курсів гривні, долара і євро, банківська криза 2008 року підірвали довіру і до банку, і до банки. В результаті, не зважаючи на те, що реальна зарплата продовжує знижуватися (наприклад, у жовтні, за даними Держкомстату, вона впала на 1,6%), споживання зростає.
Багато із людей, у яких є накопичення, зараз вважають за краще витратити їх на побутову техніку або дорогу турпутівку, ніж потім підраховувати збитки. "Звичайно, споживання не досягло докризового рівня, однак у порівнянні з попереднім роком воно поступово збільшується", - зазначає аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковськ. Але активний шопінг - не панацея. За оцінками експертів, близько половини українців зберігають запаси "на чорний день". "Фокус" проаналізував найпопулярніші способи заощадження грошей, залежно від суми накопичень.
До 20 тис. грн.: мультивалютна банка
Протягом багатьох років заощадження рахувались у доларах. В американській валюті давали в борг, купували і продавали на вторинному ринку автомобілі та нерухомість. До 2009-го доларизація української економіки досягла 31,68%, а на руках у населення накопичилося, за оцінками банкірів, близько $ 40-50 млрд. Але через те, що в 2008-2010 роках курс долара встиг побувати на позначках 6, 10 і 8 грн./$, частина заощаджень була переведена у євро.
Як стверджують аналітики, частка накопичень у євровалюті до літа 2010-го сягнула 35%. Але у травні вона почала стрімко падати, і довіра до цієї валюти похитнулась. "Я почала збирати гроші в євро ще до кризи. Але коли за 10 днів він подешевшав на гривню, а багато експертів заговорили про другу хвилю кризи, що йде з Європи, вирішила перевести заощадження в долари. І як прикро було восени, коли євро почав стрімко зростати ", - розповідає бухгалтер Ірина Васіна.
Зараз, вважають аналітики, інвестиції в доларах або євро не можна назвати надійними. Після оголошення про емісію $ 600 млрд. долар почав падати відносно євро. Але, з іншого боку, на європейську валюту тисне важка економічна ситуація у кількох країнах - членах ЄС: Греції, Ірландії, Португалії, Іспанії та Італії. "З початку року середній курс продажу долара знизився на 0,9%. За нашими оцінками, до літа 2011-го американська валюта подешевшає ще на 0,63% - до 7,93 грн. Не така очевидна ситуація із євро: як ми підрахували , до початку літа він буде знаходитись у діапазоні від 10,5-11 гривень ", - прогнозує керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко. Якщо вкласти гроші в готівкові долар або євро, зазначає він, то за півроку є ризик втратити 1% і 4,3% відповідно.
Щоб збалансувати ризики, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь пропонує наступну схему: половину заощаджень продовжувати зберігати у гривні, а іншу частину розділити між доларом і євро в пропорції 80:20. Протягом року це співвідношення може змінюватись, але перевести в іншу валюту невеликі суми не так складно, як за один день обміняти все накопичене.
До 50 тис. грн.: депозити
Не зважаючи на інфляцію, багато експертів все-таки радять зберігати гроші в гривні. Втім, не готівкою, а на банківському рахунку. "Депозит у гривні - напевно, найпростіший спосіб зберегти гроші, - зазначає аналітик компанії "Простобанк Консалтинг" Олександр Сєдих. - Звичайно, зараз ставки вже не такі, як на початку року - 24-25%, однак цілком покривають інфляцію". Але тільки офіційну (за даними Держкомстату, у жовтні вона склала 7,9% відносно грудня 2009 року). Багато експертів вважають, що рівень інфляції набагато вищій - не менше 20%. Покрити ці показники банківський депозит не в змозі - за оцінками "Простобанк Консалтингу", середня ставка прибуткового депозиту на один рік в середині листопада була на рівні 13,46%.
Проте кількість депозитів зростає. Якщо на початку року, за даними НБУ, в українських банках зберігалося 98,3 млрд. грн. заощаджень фізичних осіб, то до 1 жовтня ця сума досягла 130,5 млрд. Не зупиняє вкладників навіть те, що в деяких банках - "Надра", "Родовід" і банку "Київ" досі працюють тимчасові адміністрації і багато їхніх вкладників не можуть повернути свої гроші. "Найчастіше у людей просто немає альтернативи - інших способів зберігати накопичення в національній валюті практично не існує. До кризи багато вкладали гроші у ПІФи (пайові інвестиційні фонди), які обіцяли велику прибутковість, однак зараз ставки в ПІФ не вищі за ставки із депозитів, а ризики не можна порівняти", - вважає Олександр Жолудь. За даними проекту "ПІФи в Україні", з десяти найбільш дохідних відкритих ПІФів у жовтні 2010-го лише п'ять показали позитивну динаміку, і лише в одного вона була вище 2%. При цьому, нагадує Жолудь, ніхто не гарантує вкладникам у ПІФи навіть мінімальну прибутковість.
Більше 50 тис. грн.: банківські метали
"Досить надійний спосіб зберегти гроші - вкласти їх в золото. Єдине, що потрібно пам'ятати, - ця інвестиція на 2-3 роки", - говорить Олександр Сєдих. Після курсових стрибків першої половини року золото почало дорожчати. Багато світових інвестфондів заявили, що такі вкладення можуть стати активом-притулком, поки світова економіка перебуває у невизначеності. За даними Світової золотої ради, в III кварталі нинішнього року зріс попит на золото з боку ювелірної та традиційної промисловості, центральних банків країн, що розвиваються. "Золото має всі підстави для зростання до кінця травня до рівня 1470 доларів США за тройську унцію, що на 5,6% вище поточного рівня", - прогнозує Івченко. У той же час експерти нагадують: розраховувати на серйозний дохід можна тільки в тому випадку, якщо в золото вкладено не менше 30-40 тис. грн. - Менша сума відчутного прибутку не принесе.
А найбільш обережним експерти пропонують вкладати гроші в реальні цінності. "Які би прибутки не обіцяли всі способи вкладення, інфляція з'їсть частину вартості, отже, якщо ви хочете щось придбати і у вас є на це гроші, купуйте зараз", - рекомендує заступник директора Інституту стратегічних досліджень Олександр Жалило. Але це тільки якщо мова йде про покупки для себе - інвестувати в матеріальні цінності не вийде. "Покупка нерухомості в якості інвестиції - вельми сумнівний вихід, оскільки ціни поступово падають. А ось зволікати з покупкою житла не варто, оскільки зараз швидко зростають орендні ставки", - наводить приклад голова ради Української спільноти оцінювачів Наталя Лебідь. Якщо є гроші, не слід відкладати на майбутнє і купівлю автомобіля чи побутової техніки, якщо таке придбання планувалося. "Можна навіть натрапити на хорошу акцію або розпродаж", - підкреслює директор компанії AutoConsulting Олег Омельницький. Тобто активне споживання, за яке засуджували українців експерти в докризовий період, на вильоті кризи стає ознакою не марнотратства, а ощадливості.
Наталя Гузенко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас