АУБ залучає експертів ЄС для оцінки ініціатив з посилення вимог до капіталу банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ залучає експертів ЄС для оцінки ініціатив з посилення вимог до капіталу банків

174
Асоціація українських банків (АУБ) вирішила залучити експертів Європейського Союзу (ЄС) для оцінки законодавчої ініціативи (законопроект №0884) щодо посилення вимог до капіталу банків, повідомила прес-служба АУБ.
"Норми законопроекту №0884 будуть мати руйнівні наслідки для банківської системи України... АУБ звернулася до делегації Євросоюзу в Україні з проханням прокоментувати законопроект №0884 щодо його відповідності рекомендаціям ЄС", - вказується в повідомленні.
Згідно з повідомленням, розгляд Верховною Радою законопроекту №0884 у другому читанні заплановано на 14 грудня.
Як повідомлялося, підготовлений до другого читання законопроект №0884, серед іншого, передбачає збільшення вимоги до статутного капіталу нових банків з 75 млн грн до 500 млн грн. Експерти вважають, що закріплення абсолютного значення мінімального статутного капіталу на законодавчому рівні веде до ретрансляції цієї вимоги на регулятивний капітал усіх діючих банків.
За оцінкою АУБ закріплена в законопроекті пропозиція щодо підвищення вимог до капіталу банків перевищує європейські норми і веде до порушення конкурентної сфери на ринку банківських послуг.
"Запропонована норма не відповідає європейському законодавству, оскільки передбачений законопроектом розмір статутного капіталу майже у 10 разів перевищує аналогічні вимоги Євросоюзу, встановлені в розмірі EUR5 млн", - вказується в повідомленні АУБ.
"Дискримінаційні норми законопроекту №0884 негативно позначаться на дотриманні конкуренції на ринку банківських послуг, будуть мати руйнівні наслідки для малих і середніх банків, а також збільшать концентрацію фінансових ризиків. Нині лише 50 з 180 українських банків мають капітал понад 500 млн грн" , - вважають в АУБ.
Згідно з повідомленням, АУБ має намір просити президента ветувати Україні цю ініціативу, якщо вона буде схвалена парламентом в існуючій редакції.
Крім того, в повідомленні відзначається, що позицію АУБ щодо законопроекту №0884 підтримала Асамблея громадських організацій малого та середнього бізнесу України.
"За знищенням малих і середніх банків стоїть знищення малого й середнього бізнесу... Першим кроком була спроба впровадити дискримінаційний, по суті, Податковий кодекс, який з нового року мав знищити сотні тисяч робочих місць. На даний момент новим кроком до знищення малого і середнього бізнесу є знищення банків, які обслуговують сотні тисяч пересічних підприємців", - цитується в повідомленні представник Асамблеї Руслан Зоря.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас