Рахункова палата України відзначає неефективність системи держзамовлення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункова палата України відзначає неефективність системи держзамовлення

Казна та Політика
182
Рахункова палата України відзначає неефективність системи державного замовлення. Про це йдеться в прес-релізі за підсумками колегії Рахункової палати.
"В Україні функціонування інституту держзамовлення фактично стало профанацією", йдеться в прес-релізі з посиланням на висновки колегії за результатами аналізу формування та виконання держзамовлення на поставку продукції для державних потреб.
За даними Рахункової палати, визначені Кабміном напрямки державного замовлення не пов'язані з найважливішими державними цільовими програмами і мають низький вплив на розвиток економіки та задоволення суспільних потреб. Критерії формування держзамовлення носять загальний характер, не спрямовані на досягнення конкретного результату, не дають можливості забезпечити ефективне використання бюджетних коштів. Так, із 120 державних (цільових) програм лише третина врахована при формуванні держзамовлення в 2009-2010 рр.
Мінекономіки, яке є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань координації держзамовлення, не забезпечило ефективної реалізації державної політики у цій сфері.
У загальній структурі держзамовлення левову частку (понад 80% в 2008-2010 роках) становило замовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення їх кваліфікації. Інші напрямки мають мізерний обсяг: розробка новітніх технологій та фінансова підтримка розвитку наукової бази країни - 3,9%, випуск друкованої продукції - 1,2%, проведення земельної реформи - 0,5%.
"Як наслідок, існуюча структура державного замовлення за обсягами фінансування не сприяє вирішенню стратегічних питань розвитку держави, досягненню стабільного економічного зростання", - констатує Рахункова палата.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас