"Ъ": Родовід банк відкладуть до весни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Родовід банк відкладуть до весни

Казна та Політика
2163
За кілька днів до завершення роботи тимчасової адміністрації у "Родовід Банку" уряд терміново занепокоївся долею активу. Проте без докапіталізації, на яку в держави немає 5,8 млрд грн., кредитна установа навряд чи зможе існувати надалі. Експерти сумніваються, що ситуація із Родовід Банком вирішиться найближчим часом, тому Нацбанк буде змушений продовжити роботу тимчасової адміністрації.
У п'ятницю в Кабміні відбулась нарада, на якій тимчасового адміністратора Родовід Банку Юрія Райтбурга зобов'язали до кінця року розробити план розвитку установи із врахуванням докапіталізації. "Тимчасовий адміністратор банку зобов'язаний прийняти заходи із поліпшення стану ліквідності і стабільного обслуговування вкладів населення", - повідомили в уряді.
Родовід Банк був двічі докапіталізований із держбюджету на загальну суму 8,4 млрд грн. Проте для стабілізації роботи йому потрібно ще 5,8 млрд грн. Без цих коштів банк навряд чи зможе існувати, оскільки за підсумками трьох кварталів розрив між його статутним і власним капіталом досяг 7,2 млрд грн., а збиток залишається найбільшим серед всіх банків - 3,7 млрд грн. (за два роки - 8 млрд грн.).
На початку жовтня в Мінфіні повідомили, що в рамках політики управління держборгом мають намір в IV кварталі докапіталізувати банки на загальну суму 23,6 млрд грн. Проте наприкінці листопада віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив про те, що цього року докапіталізація банків за рахунок бюджету проводитись не буде. Міністр фінансів Федір Ярошенко уточнив, що докапіталізація за рахунок невикористаних коштів може пройти у 2011 році. Втім, в редакції проекту держбюджету, переданому Раді в п'ятницю, на ці заходи передбачено 488,2 млн грн., але цей обсяг може бути збільшений.
Активність уряду зрозуміла. Термін повноважень тимчасової адміністрації у Родовід Банку завершується 15 грудня. Спочатку вона була введена на рік - з 16 березня 2009 року, проте потім Нацбанк тричі подовжував її роботу на три місяці. За законом "Про банки і банківську діяльність", робота тимчасової адміністрації подовжується на термін не більше одного року.
Таким чином, НБУ може продовжити повноваження адміністрації ще на три місяці. "Робота адміністрації може подовжуватися не відразу на рік, а на якийсь термін в найближчій перспективі. Мораторію в Родовід Банку немає. Власник - держава, все залежить від неї", - говорить директор юридичного департаменту Нацбанку Віктор Новіков.
Експерти вважають, що питання із Родовід Банком вирішуватиметься лише на початку наступного року. "Зараз там продовжать роботу адміністрації, тому що всі зайняті важливішими справами - бюджетом, переговорами з МВФ. У 2011 році, швидше за все, будуть докапіталізовувати всі націоналізовані банки, частина грошей може дістатися Родоводу, - говорить економіст ДІК Concorde Capital Микита Михайличенко.- Прискорити процес вирішення ситуації із Родовід Банком може лише вимога МВФ. Ситуація із "Надрами" може вирішитися швидше, оскільки на його покупку є претендент, а Родовід Банк, окрім держави, нікому не потрібний". Світовий Банк радить уряду відмовитися від докапіталізації держбанків.
Вже обрані консультанти, які повинні підготувати проекти рішень про подальшу долю рекапіталізованих банків. "Родовід Банк не працює майже два роки. Є два виходи: ліквідувати його і втратити всі гроші або продати інвесторові задешево і повернути хоч би частину коштів. Кабміну краще скористатися другим варіантом, оскільки ситуація занадто затягнулася", - вважає член правління одного із банків.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас