"Ъ": Підготовка до розпродажу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Підготовка до розпродажу

Фондовий ринок
636
Президент Віктор Янукович у п'ятницю підписав указ про введення в дію рішень Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) "Про ситуацію у сфері приватизації державного майна". Таким чином, він відмінив заборону на приватизацію найбільших держактивів: Одеського припортового заводу, Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд (КГЗКОР), "Турбоатома", "Дніпроенерго", "Центренерго", "Західенерго" і "Донбасенерго". Їх продаж був заборонений у травні 2008 року указом президента Віктора Ющенка.
У РНБО вважають, що зараз є всі підстави для проведення успішної приватизації у зв'язку з відновленням світових фінансових ринків. Президент також ввів в дію розпорядження РНБО, що зобов'язало при продажі об'єктів проводити попередні презентації (road show). Продаж активів необхідний для виконання держбюджету на 2010 і 2011 роки в частині надходжень від приватизації. У прес-службі Кабміну і Фонду держмайна (ФДМ) від коментарів відмовилися.
За словами високопоставленого джерела у Кабміні, приватизація об'єктів відбудеться у 2011-2012 роках. "Цього року ми вже нічого не встигнемо продати", - пояснив співрозмовник. Він зазначив, що основна вимога до ФДМ з боку президента та РНБО - забезпечення прозорої приватизації і проведення відкритих конкурсів. Співрозмовник повідомив, що наступного року планується отримати від приватизації $1,5 млрд. Раніше міністр фінансів Федір Ярошенко заявляв, що доходи держбюджету від приватизації у 2011 році складуть 10 млрд грн. ($1,3 млрд).
Фонд держмайно вже намагався продати Одеський припортовий завод у вересні минулого року, але відмінив результати конкурсу, запідозривши учасників у змові. Вчора в прес-службі "Сибура" - одного з основних претендентів на актив - заявили, що доки не упевнені, чи братимуть участь у новому конкурсі. "Минулого разу підприємство було продане, а потім результати продажу було незаконно скасовано.
Тому навряд чи хтось зараз знову купить актив", - сказав співрозмовник у компанії "Нортіма" (входить до групи "Приват", запропонувала максимальну ціну на минулих торгах). У "Енергетичному стандарті", де заявляли про намір брати участь в приватизації "Турбоатома", коментувати інтерес до активу не стали. У прес-службі "Металоінвеста" (претендував на покупку КГЗКОРа) отримати коментарі не удалося.
Відмовились від них і в "АрселорМіттал Кривий Ріг". Генеральний директор Concorde Capital Ігор Мазепа вважає, що уряд обрав правильний час для приватизації держмайна. "На східноєвропейських ринках спостерігається збільшення кількості операцій M&A. Стали активнішими й українські інвестори, особливо у сфері хімії", - говорить Мазепа. За його словами, подальша заминка фз приватизацією може призвести до здешевлення активів: "На прикладі 'Укртелекому' ми бачимо, що компанія швидко втрачає вартість, поки залишається під контролем держави. Тому Кабміну слід прискорити продаж".
Втім, як вважає голова правління "Ренесанс Капітал Україна" Григорій Гуртовий, аби залучити бажану суму, уряду слід проводити приватизацію прозоро. "Необхідні road show і відкрита процедура торгів. Якщо цього не забезпечити, наступного року удасться залучити менше половини заявленої суми", - говорить він. Колишній глава ФДМ, перший заступник голови спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Олександр Бондар зазначає, що в Україні вже поновилися скандали, пов'язані із приватизацією. "Два останні випадки - продаж 'Луганськтепловоза', який був оскаржений в суді, і приватизація 'Міжнародних авіаліній України', яку також обіцяє оскаржити "Дніправіа", - зазначає Бондар. За його словами, в ситуації, що склалася, розпорядження РНБО про забезпечення прозорої приватизації виглядає "доречно, але неправдоподібно".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас