Берлусконі отримав від Путіна доступ до газу в обмін на лобіювання інтересів "Газпрома"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Берлусконі отримав від Путіна доступ до газу в обмін на лобіювання інтересів "Газпрома"?

Енергетика
270
Італійська газета La Repubblica з'ясувала, які саме інтереси пов'язують російського прем'єра Володимира Путіна і його італійського колегу Сильвіо Берлусконі, про тісну дружбу яких давно ходять чутки. На думку видання, основним джерелом доходів, які Берлусконі отримує завдяки Путіну, є нафтогазова галузь. При цьому в обмін на власне збагачення він використовує політичні важелі для лобіювання інтересів "Газпрому".
Саме Берлусконі фактично змусив італійські компанії взяти участь у розділі ЮКОСа, пише автор статті. Спочатку він схвалив арешт екс-глави ЮКОСа Михайла Ходорковського в листопаді 2003 року і тим самим виявився "єдиним західним лідером, який визнав законними "радянські" інтриги кремлівського друга", - пише La Repubblica, натякаючи на політичний підтекст справи Ходорковського.
Після арешту екс-голови ЮКОСа Берлусконі намагався переконати президента італійської нафтогазової компанії Eni Вітторіо Мінкато купити активи компанії Ходорковського. Проте Мінкато, а разом з ним і генеральний директор групи Стефано Као дотримувалися принципу "Не приймемо участі в розділі награбованого".
У підсумку Мінкато був звільнений, а Као втратило можливості впливати на ситуацію. Після кадрових перестановок італійські Eni та Enel спільно придбали 20% акцій "Газпромнефти" за 4,2 млрд доларів. З часом Eni викупила всі папери в Enel. Втім, італійський консорціум відразу після операції домовився з "Газпромом" про опціон на викуп цих акцій протягом двох років.
Крім того, видання з'ясувало, що Путін відкрив для Берлусконі дорогу до прикаспійських газових родовищ Казахстану в обмін на розширення ринків "Газпрому" в Західній Європі. Ці дані газета отримала від члена правління російської компанії і його помічника. При цьому метан, видобутий в Казахстані, перероблявся, за домовленістю, на російському підприємстві в Оренбурзі і саме звідти йшов по трубопроводах до Європи.
За даними видання, Берлусконі у 2005-2006 роках особисто інвестував більше 500 млн доларів в одне з багатих нафтогазових родовищ басейну Карачаганак у Казахстані. Воно, за деякими оцінками, приносить щорічний дохід в 100-130 млн доларів. Потік грошей йде через поточний рахунок російського банку, місцевого довіреного товариства, що належить іноземній компанії.
Таким чином, Берлусконі особисто бере участь у видобутку і продажу газу до Європи, тоді як італійська компанія Eni, яка володіє в цьому ж районі мільярдами кубометрів газу, не може експортувати його на західні ринки. "Eni завжди була змушена поступатися цим газом", - пише автор статті, додаючи, що "сотня доларів за кожен кубометр газу загадковим чином опинялися у росіян і казахів".
Високопоставлений чиновник Держдепартаменту Джефрі Манкофф пояснив також, що улюбленим механізмом корупції є газопроводи з мільярдними інвестиціями. "Південний потік", зокрема, є дуже дорогим і неекономічним проектом, у зв'язку з чим президент Eni Роберто Полі вже натякнув на можливість виходу з проекту після оцінки його рентабельності.
"Розділення ЮКОСа, проект "Південний потік" прояснюють деякі моменти: Берлусконі їздить до Москви переважно заради своїх власних ділових інтересів, ніж як глава уряду, хоча, як глава уряду, він користується своєю політичною владою, втручаючись у справи Eni в Євразії і обходячи Путіна - союзника, який з багатьох причин може бути йому корисний. Сильвіо і Володимира Володимировича об'єднує упевненість в тому, що "дружби не існує, існують лише спільні економічні інтереси". Але це переконання починає давати тріщину, як і їх політико-економічний союз", - цитує газету InoPressa.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас