"Ъ": Україна розкурила трубку миру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україна розкурила трубку миру

808
Торгова суперечка із Вірменією відносно дискримінаційних акцизних ставок на алкогольну і тютюнову продукцію завершена. Стало відомо, що вірменський уряд 2 грудня вирішив зрівняти акцизні ставки для української і місцевої продукції.
"Приймаючи за основу угоду "Про вільну торгівлю між урядом Республіки Вірменії і урядом України", доручаємо голові комітету державних доходів при уряді Вірменії Гагіку Хачатряну з 1 січня 2011 року застосовувати щодо спиртних напоїв українського походження, котрі імпортуються, ставки акцизного податку, встановлені на спиртні напої внутрішнього виробництва", - наголошується у п. 52 протоколи №47 засідання уряду. Аналогічне рішення було прийняте із сигарет але тільки на 2011-2013 роки. Примітно, що в п. 53 протоколу міститься посилання на "рішення національних зборів Вірменії від 2002 року про ратифікацію протоколу про членство Вірменії у СОТ".
Україна домоглась вирівнювання акцизних ставок, уникнувши вживання механізму вирішення суперечок при СОТ. Таким чином, із 2011 року українська продукція обкладатиметься таким чином: пиво - 70 драм/л (1,55 грн.), горілка - 30% від відпускної ціни (без ПДВ), але не менше 500 драм/л (11,04 грн.), інші спиртні напої - 30%, але не менше 380 драм/л (8,39 грн.), сидр - 180 драм/л (3,98 грн.). За 1000 сигарет стягуватиметься 4750 драм (104,95 грн.), якщо різниця ставок не перевищує 15% митної вартості сигарет.
Отримати коментар заступника міністра економіки Валерія Пятницького, який займається розглядом конфлікту у Світовій організації торгівлі не удалося, але джерело, близьке до органу із рішення суперечок СОТ, сказало, що найближчими днями Україна відмовиться від заявки на створення робочої групи із вирішення торговельної суперечки із Вірменією. Раніше повідомлялось, що в листопаді 2009 року Грузія погодилася відмінити дискримінаційні ставки акцизного збору на сигарети, що імпортувалися з України.
Такий компроміс влаштовує українські компанії, особливо виробників пива і сигарет (рішення про вирівнювання з 2011 року акцизів на горілку було прийняте в жовтні). Але рішення органу із врегулювання суперечок СОТ було б надійнішим. "Поки нам все подобається, адже ставки зрівнюються. Проте рішення СОТ було б остаточним, а компроміс зберігає можливість перегляду- наприклад, шляхом вилучення одного з товарів із режиму вільної торгівлі", - зазначає директор ЗАТ "Укрпиво" Галина Коренькова. "Рішення має позитивний характер, хоча ставки на алкоголь зрівнюються повністю із посиланням на режим зони вільної торгівлі, а різниця в оподаткуванні тютюнової продукції залишається із посиланням на норми СОТ. Ми має справу із подвійними стандартами", - вважає директор із корпоративних питань і комунікацій JTI Export Markets Олександр Авазашвілі.
Рішенням Вірменії дискримінується імпорт дорогих сигарет, якщо розмір ставки акцизного збору відрізняється від ставки акцизу для вірменських сигарет більш ніж на 15% від митної вартості. Для таких сигарет діятиме стандартний акцизний збір плюс 15% від митної вартості.
Попри збереження дискримінації, це швидший шлях врегулювання конфлікту, ніж за допомогою органу з вирішення суперечок СОТ. "Торговельний розгляд відняв би значний час. Для бізнесу швидке вирішення проблеми вигідніше", - говорить старший юрист юрфірми "Василь Кисиль і партнери" Наталя Микольська. Вона уточнює, що українським експортерам необхідно відстежувати виконання зобов'язань Вірменією: "Дорога повернення до процедур СОТ для нас не закрита".
Компроміс стосується лише української продукції, тому наші експортери отримають перевагу на вірменському ринку перед постачальниками з інших країн, в першу чергу Росії. "У результаті рішення виявилося навіть вигіднішим, ніж розраховували українські виробники. Але воно викличе протести інших країн, тому його можна розглядати виключно як тимчасове", - зазначає економіст ДІК BG Capital Віталій Ваврищук. За його оцінками, вже у 2011 році Вірменія може зрівняти акцизні ставки для всіх країн СНД.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас