Британський парламент дозволив вузам збільшувати плату за навчання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британський парламент дозволив вузам збільшувати плату за навчання

254
Британський парламент дозволив вузам збільшувати плату за навчання в Англії до 9 тисяч фунтів (близько 14 тисяч доларів) на рік. Голосування супроводжувалося масовими протестами і заворушеннями біля стін Вестмінстерського палацу.
Спірний законопроект, запропонований коаліційним урядом консерваторів і ліберал-демократів, був прийнятий з перевагою в 21 голос: за голосували 323 депутати, проти - 302.
Заворушення в районі Парламентської площі почалися ще до голосування. Невеликі групи радикально налаштованої молоді почали кидати у поліцію каміння і більярдні кулі.
У результаті зіткнень близько 20 осіб, у тому числі вісім поліцейських, отримали поранення. Шестеро були госпіталізовані.
Поліція заявляла про сімох затриманих, проте оскільки заворушення тривають, кількість поранених і арештів може зрости.
Політологи називають голосування з реформи вузів - першим серйозним випробуванням для уряду торі і лібдемів. Формально коаліція має перевагу в 84 голоси, проте підсумок голосування показує, що реально опора біля кабінету Кемерона в парламенті не така значна.
Виступаючи в Палаті громад, один з ініціаторів такої системи міністр бізнесу Вінс Кейбл назвав її справедливою і такою, що забезпечує збереження високої якості британських університетів.
Ліберально-демократична партія, до якої входить Кейбл, у своїй передвиборчій програмі обіцяла перешкоджати будь-якому збільшенню плати за навчання. Однак її керівництво вирішило підтримати освітню реформу консерваторів, увійшовши в правлячу коаліцію.
Питання про реформу освіти розколов лібдемів. 21 член партії голосував проти урядового проекту. Двоє з лібдемів на знак протесту залишили пости помічників міністрів.
Тіньовий міністр бізнесу Джон Денхем заявив, що уряд лейбористів не запропонував би таку жорстку міру.
"Якщо б витрати на освіту скорочувалися так само, як і інші державні асигнування, то плату за рік навчання в університеті довелося б підняти не більше, ніж до 4 тисяч фунтів. Від студентів вимагають непотрібних жертв", - сказав Денхем.
Реформа вищої освіти набуде чинності у вересні 2012 року. Ті хто вступить в англійські університети до цієї дати, зможуть платити за отримання диплома за нинішніми розцінками. Це означає, що в наступному році абітурієнтів буде,найпевніше, як ніколи багато.
До цих пір вузам дозволялося стягувати зі студента максимум 3290 фунтів на рік. Тепер ті університети, які вирішать підняти цю суму до 6 тисяч, повинні будуть заохочувати надходження вихідців з бідних сімей, пропонуючи їм стипендії та навчання на підготовчих курсах.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас