У Всесвіті знайдено планету з алмазною поверхнею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Всесвіті знайдено планету з алмазною поверхнею

2266
Група американських і британських астрономів відкрила планету з надзвичайно високою концентрацією вуглецю - першу подібну з відомих науці. Це відкриття, говорять вчені, підкріплює припущення про те, що у Всесвіті існують планети, тіла яких збагачені вуглецем а поверхня, таким чином, представляє собою алмазні або графітові розсипи, повідомляє ВВС.
"Ми могли б побачити на них гірські масиви і пасма з алмазів", - заявив в інтерв'ю ВВС провідний дослідник доктор Ніккі Мадхусудхан.
Стаття, яку він і його колеги публікують у журналі Nature, викликає до життя нові питання про процес формування планет.
Інші вчені називають це відкриття демонстрацією майстерності членів робочої групи, які почали з того, що за допомогою космічного телескопа NASA "Спітцер" засікли теплове випромінювання, що виходить від планети, віддаленої від нас на 1200 світлових років.
Далі, як пояснює доктор наук Марек Кукула, що працює в Королівській обсерваторії в Грінвічі, вони прорахували склад атмосфери небесного тіла. "Просто неймовірно, що ці вчені поклали початок процесу вичленування інформації про те, з чого складаються планети, що обертаються навколо інших зірок", - говорить доктор М.Кукула.
"Ця планета у тисячі разів менше яскрава, ніж зірка, навколо якої вона обертається. І вченим довелося застосувати божевільну кількість точних обчислень, щоб отримати хоч якісь дані, - продовжує астроном. - І те, що вони можуть сказати нам щось про склад цієї конкретної планети, - це - в буквальному сенсі - просто фантастика".
На сьогоднішній день науці відомо більше 500 так званих екзопланет, тобто планет, що знаходяться за межами нашої Сонячної системи. І тільки зовсім недавно вченим стали доступні інструменти і методи аналізу, що дозволяють зробити хоча б перші кроки на шляху до розуміння їх складу.
Планета WASP-12b, про яку йдеться, - перша з відомих, на якій вуглецю більше, ніж кисню. Це газовий гігант, подібний Юпітеру; більшою мірою він складається з водню в газоподібному стані. Однак ядро планети, ймовірно, - це суміш алмазів, графіту та інших вуглецевих структур, можливо, рідких.
Відкриття дозволяє припустити, що в нашій Галактиці цілком можуть бути планети розміром із Землю, збагачені вуглецем. Але тоді ці планети зовсім не будуть схожими на нашу.
"Теоретичні викладки показують, що основу їх будуть складати алмази і графітові скелі, - говорить доктор Н.Мадхусудхан. - Це означає, що в горах величезні маси породи будуть складатися з алмазів, їх там значно більше, ніж на Землі".
При цьому води на таких планетах буде небагато, додає вчений. Замість неї - якщо температура буде досить висока - їх поверхня повинна складатися з багатих вуглецем композитів, таких як дьоготь.
Але наскільки поширені можуть бути такі "діамантових" планети? Якщо коротко, то астрономи цього поки просто не знають. Але той факт, що одну їм вдалося відкрити, може означати, що вони, принаймні, почали рух до того, щоб знайти відповідь на це питання.
Крім того, доктор Н.Мадхусудхан вважає, що таких планет може бути більше ніж достатньо. "Я переконаний в тому, що неабияка частка екзопланет, які ми виявили, може бути багата вуглецем, і дуже цікаво мріяти про те, що на таких скелястих планетах пісок може бути дуже рідкісною сировиною, зате алмазів більше ніж достатньо. Але більш важливе питання полягає в тому, як такі планети формувалися".
Тепер вчені запитують себе: чому WASP-12b настільки багатша у сенсі вуглецю, ніж ті планети, про які ми знали досі. Головна на сьогодні теорія полягає в тому, що коли формувалися планети нашої Сонячної системи, в ній було в надлишку водного льоду. Але у випадку WASP-12b все могло бути зовсім інакше.
Нагадаємо, 25 травня ц.р. орбітальний телескоп "Хаббл" передав дані, в яких зафіксовано, як зірка в сузір'ї Візничого поступово "поглинає" свою планету - WASP-12b. Повідомлялося, що температура на цьому космічному об'єкті, який знаходиться на відстані приблизно в 600 світлових років від Землі, і чий радіус втричі більший за радіус Юпітера, перевищує 1,5 тис. градусів за Цельсієм. Батьківська зірка настільки нагріває поверхню планети, що речовини, з яких складається її атмосфера, вже перетікають в зірку. Цей процес, за розрахунками вчених, може тривати до 10 млн років, поки планета не зникне остаточно.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас