Американські геофізики нашли у надрах Землі невідомий шар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські геофізики нашли у надрах Землі невідомий шар

4233
Вчені провели нові дослідження структури Землі і дійшли до несподіваного висновку - в нашої планети, швидше за все, є ще один шар гірничо-кам'яних порід, проте на відміну від того шару по якому ходять люди, той шар розташований у глибині планети.
Геофізики із американського Інституту ім. Карнегі у Вашингтоні говорять, що на глибині від 1 000 до 2 500 км., тобто саме там, де залежно від конкретного місця розташована мантія планети є ще один шар, про який раніше не було відомо, повідомляє cybersecurity.ru.
Нагадаємо, що сучасна наука підрозділяє структуру нашої планети на три різних і досить великих шари - земну кору, мантію і само ядро планети.
Спеціалісти говорять, що даний шар є деякою "транзитивною зоною", де гірська порода перетворюється на дуже тверду і щільну субстанцію. За словами геофізика Віктора Стружкіна, що працює в Інституті Карнегі, швидше за все, причина появи дивного шару криється в тому, що в нижніх шарах земної мантії спостерігається дуже високий тиск, який принаймні в 230 000 разів перевершує атмосферний тиск. Саме він примушує всі електрони заліза, які присутні удосталь у структурі планети, вступати в хімічні реакції з мінералами, що знаходяться у глибинних шарах планети.
"Чим нижче по структурі планети ми спускаємося, тим вище тиск і тим вище температура там буде", - пояснив Стружкін.
Група фахівців під його керівництвом спробувала в лабораторних умовах відтворити ті ж умови, які відбуваються на глибині близько 2 000 км. під поверхнею нашої планети. Під високим тиском (близько 940 000 атмосфер) і при високій температурі (1 727 градусів за Цельсієм) вчені вивчили фізичні і хімічні властивості так званих феропериклазів, присутніх у складі деяких мінералів, і мантії, що знаходяться у верхніх шарах.
"При такому високому тиску і температурі електрони в атомах заліза об'єднувалися і вступали в хімічну взаємодію. Після того, як реакція була завершена, то щільність підсумкового матеріалу майже на третину перевершувала його щільність до початку досліду", - говорить він.
Крім того, Стружкін зазначив, що у природних умовах феропериклази є сусідами із гірськими породами, тому вони вступають у взаємодію і з ними. У результаті в структурі планети утворюється ще один дуже міцний і гарячий шар, що нагадує шкаралупу.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас