Ассандж залишиться під арештом до 14 грудня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ассандж залишиться під арештом до 14 грудня

Кримінал
225
У Лондоні британський суд залишив без задоволення клопотання адвокатів Джуліана Ассанджа про звільнення під заставу. Ассандж залишиться під вартою мінімум до 14 грудня, коли відбудеться наступне засідання суду у його справі. Засновник сайту WikiLeaks був заарештований 7 грудня у Великобританії.
Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассандж добровільно з'явився до поліції і був узятий під варту на підставі міжнародного ордера на арешт, виданого на запит Швеції, - повідомляє британський Скотленд-ярд. Швеція розшукує Ассанджа за звинуваченням у зґвалтуванні. Шведський уряд стверджує, що переслідування 39-річного австралійця не пов'язані із діяльністю його сайту WikiLeaks, який продовжує публікацію секретного листування Держдепартаменту США. Оприлюдниіши десятки тисяч секретних документів американського Пентагону і дипломатичного відомства, Джуліан Ассандж став "ворогом номер один" для Вашингтона. Арешт засновника WikiLeaks у Великобританії назвав "хорошою новиною" міністр оборони США Роберт Гейтс.
Подальшу долю заарештованого Ассанджа вирішує суд Вестмінстера. За підсумками першого засідання судді відхилили клопотання адвокатів Ассанджа про його звільнення під заставу. Декілька діячів мистецтва, у тому числі британський кінорежисер Кен Лоуч, оголосили про свою готовність виплатити грошову заставу для звільнення Ассанджа із в'язниці.
Вирішення питання про його екстрадицію до Швеції може зайняти від декількох днів до декількох місяців. Адвокати заарештованого сподіваються на сприятливий результат справи, оскільки на практиці британська юстиція не схильна задовольняти запити про екстрадицію громадян зі своєї території.
Зі свого шведський прокурор Маріана Ні, що займається справою за звинуваченням Джуліана Ассанджа у зґвалтуванні, запевнила, що у неї немає наміру екстрадувати його через Швецію до Сполучених Штатів. "Я виписала європейський ордер на арешт Ассанджа не для того, щоб він був екстрадований до США, - заявила журналістам у Гетеборзі прокурор Ні. - Слідство у кримінальній справі не має нічого спільного із Wikileaks. Це торкається особисто Ассанджа". У минулу неділю Маріана не пояснила агенству Франс-прес, що Джуліан Ассандж не буде екстрадований зі Швеції в США коли він виявиться на шведській території. Шведські і британський адвокат Ассанджа заявили, що вони виступлять проти спроби екстрадувати свого підзахисного із Великобританії.
Джуліан Ассандж побоюється, що виявившись в руках шведського правосуддя, він буде виданий Сполученим Штатам.
Більше тижня тому сайт WikiLeaks почав публікацію конфіденційного листування американських дипломатів. Ці викриття ставлять США у скрутне становище у відносинах із багатьма країнами.
За матеріалами:
Перший діловий
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас